×
×

Dorte Chabert venter på nye lunger

Dorte Chabert
Printer-friendly version

Jo flere danskere, der registrerer deres holdning til organdonation, jo større chancer er der for at overleve på ventelisten.

På venteliste til lungetranplantation
52-årige Dorte Chabert lider af en arvelig sygdom, alfa-1-antitrypsin mangel, som gør, at hun kun har få år tilbage at leve i.

Hun er på venteliste og hendes eneste chance for at overleve er, hvis hun får et sæt nye lunger fra en organdonor.

Se DR Sundhedsmagasinet om organdonation og få Dorte Chaberts historie

Når Dorte spørger folk, hvorfor de ikke har registreret deres holdning, så kommer de oftest med undskyldninger om, at de ikke lige har haft tid eller ikke vidste, at man kunne gøre det på sundhed.dk

Men lige nu har 3,6 millioner voksne danskere endnu ikke registreret, om de vil give tilladelse til eller forbud mod, at deres organer kan doneres til syge, hvis de pludselig skulle dø.

Se DR Sundhedsmagasinets vært Peter Qvortrup Geisling vise, hvor få klik det tager at registrere sin holdning til organdonation (midt på siden).

Anerkendelse på Organdonationsdag 8. oktober
Organdonationsdagen er en international dag, som har fundet sted siden 1996 (EODD).

I 2016 markerer Danmark for første gang i Organdonationsdag

Dagen er et led i Den Nationale Handlingsplan for Organdonation at Danmark fremover afholder en årlig Organdonationsdag anden lørdag i oktober – og i år er det lørdag 8. oktober.
Forskellige europæiske storbyer skiftes til at have værtsskabet for dagen, og på tværs af Europa foregår der i uge 40/anden lørdag i oktober en masse aktiviteter, som sætter fokus på organdonation.

Se aktiviteter på Organdonationsdag, som skaber rum for dialog og debat om organdonation.

Dagen en anerkendelse af alle organdonorer, deres familier, de transplanterede, deres pårørende og de sundhedsprofessionelle, som alle har organdonation tæt på i deres personlige liv eller arbejde.

Se mere
Se hvordan læger redder liv ved at vaske donorlunger
Aktiviteter på Organdonationsdag
 

Læs mere om organdonation og lungetransplantation