×
×

E-cigaretter kan lokke til rygestart

Vidensskab.dk, DR.dk og Go' Morgen P3:

Unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter, også kaldet elekroniske cigaretter eller dampcigaretter, og opfatter e-cigaretter som "mindre" skadelige. Tendensen bekræftes blandt andre af tobaksforsker Charlotta Pisinger, der forsker i forebyggelse af rygning ved Glostrup Hospital.

- Flere undersøgelser viser, at e-cigaretter tiltrækker unge mennesker – også ikke-rygere. Vi er bekymrede for, om det kan være en glidebane – eller det vi kalder en gateway – som får de unge introduceret til egentlig rygning.

Lungeforeningen er også bekymret for udviklingen
- Efter årtiers intensive arbejde for at forebygge, at børn og unge begynder at ryge, er det meget bekymrende, at der nu er et nyt produkt, som målrettet appellerer til børn og unge, og som ikke er dækket af loven om røgfrie miljøer, eller rygeloven, som den kaldes i daglig tale, mærkning af indholdsstoffer, aldersgrænse for salg og begrænsninger i forhold til reklamer. Derfor er vores anbefaling, at e-cigaretter sidestilles med rygning i lovgivningen, så vi fortsat arbejder med at forebygge børn og unge begynder at ryge, så vi kan sikre sunde lunger hele livet, sagde Mette Gry Münchow, projektleder i Lungeforeningen, blandt andet i et interview på Go' Morgen P3 (Vintermorgen), torsdag 23. januar 2014 (start ved 08:38).

Livilungerne.dk - nyt website fra Lungeforeningen om luft, lunger og sundhed målrettet unge. 

Unge tror, at e-cigaretter er "mindre" skadelige
I den amerikanske undersøgelse har man undersøgt godt 1.400 ikke-rygende amerikanere med en gennemsnitsalder på 24 år. Ved studiets begyndelse havde ingen af forsøgsdeltagerne prøvet at bruge e-cigaretter, men da de blev spurgt igen efter et år, havde 2,9 procent af de ikke-rygende forsøgsdeltagere eksperimenteret med e-cigaretter.

Samtidig viste undersøgelsen, at der var sammenhæng mellem de unges opfattelse af e-cigaretter som "mindre skadelige" og deres tilbøjelighed til at afprøve e-cigaretter.

Stigning i brug af e-cigaretter
E-cigaretter markedsføres massivt og er blevet mere og mere populære i den danske befolkning de senere år. I Sundhedsstyrelsen kender man også til tendensen med unge ikke-rygere, som eksperimenter med e-cigaretter.

- Der er ingen tvivl om, at det er noget, som foregår. Vi har kontakt til folk fra kommunerne, som arbejder med børn og unge, så vi hører om det rundt omkring i landet. Men vi kan ikke sige noget præcist om omfanget, siger chefkonsulent Jørgen Falk fra enheden for forebyggelse ved Sundhedsstyrelsen.

"Unge ikke-rygere eksperimenterer med e-cigaretter" på Videnskab.dk

"Undersøgelse: E-cigaretter får unge til at ryge almindelige cigaretter" på DR.dk

Læs mere om e-cigaretter her