×
×

Få et lungetjek - mens du handler

Få et hurtigt tjek af lungerne - mens du handler

Lungeforeningen og Matas indleder nu et nyt landsdækkende samarbejde, der er målrettet de alt for mange danskere, der har en lungesygdom, uden de selv er klar over det. Hver dag dør 15 danskere nemlig på grund af lungesygdommen KOL. Vild med dans-aktuelle skuespiller Line Kruse er frontfigur i kampagnen ”Livet kører på luft”.

Se hvornår testen tilbydes i de enkelte butikker: Se hvor og hvornår

Kampagnen skal hjælpe med at finde personer i gruppen af de 160.000 danskere, som endnu ikke ved, de har en kronisk lungesygdom.

”Pas på dine lunger – fordi livet kører på luft” kampagnen finder sted i 50 Matas-butikker fordelt rundt i hele landet i uge 42 og 43 2015.

Sygeplejersker står parat i Matas

Man går ned i Matas, puster i et apparat og ca. fem minutter senere har en sygeplejerske fra Lungeforeningen svaret på, om man har nedsat lungefunktion og muligvis en uopdaget lungesygdom.

Og det er vigtigt at opdage en lungesygdom i god tid, så man kan komme til lægen og få behandling.

- Jo før en lungesygdom opdages, jo mere kan vi gøre for at hjælpe og holde sygdommen i ro. Er man fysisk aktiv samt kommer i behandling, kan man leve et godt liv med sin lungesygdom, siger direktør for Lungeforeningen, Anne Brandt og tilføjer:

- Ved at samarbejde med Matas får vi hjulpet mange af de danskere, der har symptomer på en lungesygdom, men desværre ikke får talt med deres læge om det.

Idet Matas er i hyppig kontakt med hele familien Danmark, har butikskæden en unik mulighed for at gøre det nemt for danskerne at lade sig teste, når de alligevel er ude at handle. Informations- og miljøchef Henrik E. Johannsen siger:

- Vi glæder os over, at vi i samarbejde med Lungeforeningen kan bidrage til, at flere danskere bliver bevidste om deres lungers sundhedstilstand. Alt for mange har nedsat lungefunktion uden at vide det, og vi opfordrer derfor alle til at benytte tilbuddet i Matas.  I flere år har vi periodevis tilbudt blodtryksmåling i vores butikker i samarbejde med Hjerteforeningen. Et tilbud der er meget populært hos danskerne. Derfor forventer vi et stort fremmøde, når vi nu tilbyder lungefunktionsmåling. Tidsbestilling er ikke nødvendig.

Flere og flere bliver syge i lungerne

325.000 voksne danskere har astma – et antal, der er tredoblet i de seneste 30 år. I dag har 320.000 lungesygdommen KOL, men halvdelen ved det ikke.

Der er nu flere kvinder end mænd, der dør af KOL. Tallene vidner om, at danskerne ikke er gode nok til at passe på lungerne, og at der er behov for, at vi kender vores lungefunktion.

Danseglad skuespiller kæmper for lungerne

Vild med dans-aktuelle skuespiller, Line Kruse, er ambassadør for Lungeforeningen, og er kampagnens ansigt udadtil.

Line Kruse fortæller:

- Lungerne er et livsvigtigt organ. Alle har brug for sunde lunger for at få et langt og lykkeligt liv, og jeg er meget glad for samarbejdet med Matas. Det sætter fokus på, at vi skal forebygge lungesygdomme og blive bedre til at passe på vores lunger.

Læs mere på matas.dk/lunge se hvornår testen tilbydes i de enkelte butikker: Se hvor og hvornår

Fotos af lungefunktionsmåling og pjeceforside med Line Kruse kan hentes på: http://presse.matas.dk

KONTAKT
Pressechef i Lungeforeningen, Birgitte Skøtt Lenstrup, e-mail bsl@lunge.dk eller mobil 22 56 65 15.
Informations- og miljøchef i Matas, HenrikEngberg Johannsen, HEJ@matas.dk eller mobil 21 71 24 74.

Presse
Se indslag i TV-Avisen 13. oktober 2014 (indslaget kommer 7,10 minutter inde i udsendelsen)
Se og læs nyhed på DR
Hør indslag i DRP4 17. oktober 2014
Se indslag i TV2Nord 21. oktober 2014 (indslaget kommer 27 minutter inde i udsendelsen)

Mere info
Læs mere om lungefunktionsmålinger
Se film om lungefunktionsmålinger
Download pjecen "Pas på dine lunger" (PDF)