×
×

Færre gravide ryger

Antallet af gravide, der ryger i starten af graviditeten, er næsten halveret de sidste 10 år. I 2000 røg 22 pct. mod 11 pct. i dag. Det viser en ny opgørelse lavet på tal fra Landspatientregistret, skriver dr.dk

Klinikchef på Rigshospitalets fødeafdeling, Morten Hedegaard, står bag undersøgelsen, og ifølge ham skyldes faldet i antallet af gravide rygere, at kvinder er blevet mere opmærksomme på faren ved at ryge under graviditeten. Rygning kan fx betyde, at barnets fødelsvægt bliver lavere, end hvis moderen ikke havde røget. Børn født af rygere vejer i gennemsnit 250 gram mindre, end børn af ikke-rygere.

Stadig behov for indsats

I Lungeforeningen mener man, at der fortsat er behov for en særlig indsats for at få flere gravide til at stoppe med at ryge.

- I nogle geografiske områder i Danmark er antallet af gravide, der ryger, langt højere end landsgennemsnittet. Derudover kan gravide, der fortsat ryger, være meget svære at nå, så det er helt afgørende, at der stadig arbejdes med at udvikle tilbud til gravide, så de kan blive støttet i at fremme sundheden for deres kommende barn, siger projektleder i Lungeforeningen, Mette Gry Münchow.

Undersøgelsen bygger på svar fra knap 800.000 gravide de seneste 13 år.

Fordele for moderen ved ikke at ryge under graviditeten
- Mindre risiko for abort
- Mindre risiko for forliggende moderkage
- Mindre risiko for moderkageløsning
- Mindre risiko for at føde for tidligt
- Mindre risiko for dødsfødsel

Betydning af rygning for graviditet og astma

Rygning og graviditet

Stærke lunger i dåbsgave