×
×

Færre mænd ryger - kvinder ryger videre

For første gang i fem år er andelen af dagligrygere faldet fra 17 pct. til 16 pct. i den voksne befolkning. Mændene står for nedgangen, mens kvinderne ryger videre som før. Det viser en undersøgelse foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

I flere år har andelen af rygere i befolkningen ikke ændret sig. Men for første gang i fem år går det nedad. Og det er mændenes fortjeneste – det er nemlig de dagligt rygende mænd, der er blevet færre af, så den samlede andel af rygere er faldet med et procentpoint. Det viser en undersøgelse foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Vi er ikke i mål

Der tegner sig derfor et forsigtigt håb om, at arbejdet for at færre ryger igen giver resultater. Men undersøgelsen viser dog også, at der ikke er fald i andelen af kvinder, der ryger dagligt, og heller ikke i andelen af dem, der ryger mere end 15 cigaretter om dagen.

- Det er godt nyt, at færre mænd ryger, men vi skal ufortrødent forsætte indsatsen for røgfrihed hos danskerne. Vi har opbygget masser af viden og erfaring om, hvad der virker. Derfor bør det sikres, at alle rygere, som har behov for hjælp, nemt kan få det, så den gode udvikling kan forsætte, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Forskellen mellem dagligrygende mænd og kvinder er nu på to procentpoint. Hvor der historisk har været flere mænd, der røg, er der nu flest kvinder. Selv om flere kvinder end mænd forsøger at blive røgfri, viser undersøgelsen, at kvinder i højere grad end mænd oplever at være meget afhængige af nikotin.

Bedre hjælp til rygestop
Netop de rygere, der oplever stærk afhængighed, har brug for en håndsrækning. Folketinget har netop bevilget penge til alle kommuner, så særlige grupper kan få støtte til medicin til rygestop.

- Kombinationen af personlig rådgivning og medicin til rygestop giver den bedste chance for at blive røgfri. Langt de fleste rygere fortæller, at de helst vil blive røgfri med ren viljekraft, men forskningen viser, at dem, som tager imod hjælp, klarer sig bedst, siger Mads Lind, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Undersøgelsen viser, at der er potentiale i at udbrede hjælp til rygestop, for seks ud af ti dagligrygere ønsker at stoppe. Faktisk har tre ud af fire allerede forsøgt.


Om undersøgelsen
Undersøgelsen af danskernes rygevaner er gennemført fra 25. november til 11. december 2016. Der er 5.064 deltagere fra 15 år eller ældre i undersøgelsen, og dataindsamlingen er foretaget via internetpanel. Undersøgelsen er repræsentativ på alder, køn, uddannelse og region. Gallup har foretaget undersøgelsen for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.


For yderligere information kontakt
Kræftens Bekæmpelse: Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse, tlf. 35 25 75 34, mail: ntk@cancer.dk 
Sundhedsstyrelsen: Mads Lind, Specialkonsulent, tlf. 72 22 771 5, mail: mali@sst.dk  
Hjerteforeningen: Simon Rask, Chefkonsulent, tlf. 30 92 89 01, mail: srask@hjerteforeningen.dk
Lungeforeningen: Birgitte Skøtt Lenstrup, PR- og kommunikationschef, tlf. 22 56 65 15, mail: bsl@lunge.dk    


Hjælp til rygestop

 

Tal fra undersøgelsen

  • 16 % af danskerne ryger dagligt (17 % af kvinderne, 15 % af mændene)

  • 7 % af danskerne ryger 15 cigaretter eller mere dagligt (storrygere)

  • 49 % af de kvinder, der ryger dagligt, oplever sig som meget afhængige af nikotin. For mændene er tallet 36 %.

  • 60 % af de, der ryger dagligt, vil gerne holde op med at ryge

  • 76 % af dagligrygerne har forsøgt at stoppe med at ryge en eller flere gange.

 

Yderligere information
Fakta om rygning
Hjælp til rygestop
Rygning nedsætter lungefunktionen