Fiskeolie forebygger børneastma | Lungeforeningen
×
×

Fiskeolie forebygger børneastma

Printer-friendly version

Nyt dansk studie påviser, at fiskeolie til gravide forebygger astma hos deres børn. Det skriver videnskab.dk

Barnets risiko for at få astma dykker markant, hvis moren har spist fiskeolie i den sidste tredjedel af graviditeten.

Effekten er særligt stor hos kvinder, som spiser få fisk og har en særlig genvariant. Det viser et dansk studie, som kan have vidtrækkende perspektiver, skriver videnskab.dk

For professor Hans Bisgaard fra Københavns Universitet har mange års forskning i årsagerne til børneastma nu nået sit højdepunkt.

I et studie, der netop er blevet publiceret i verdens førende sundhedsvidenskabelige tidsskrift, New England Journal of Medicine, slår han sammen med en række kolleger fast, at risikoen for at føde et barn med astma daler med 30 procent, hvis moderen har spist fiskeolie i tredje trimester; de sidste tre måneder af graviditeten.

- Det er i sig selv massivt. Kan vi forebygge ⅓ af børneastmatilfældene i befolkningen med fiskeolie, har vi fundamentalt ændret tilgangen til forebyggelse af en sygdom, som vi har forsøgt at forstå gennem mange år, siger Hans Bisgaard, der er leder af Dansk BørneAstma Center og professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet til videnskab.dk    

Ca. 150.000 danske børn lider af astma, der dermed er den største kroniske sygdom hos børn herhjemme. Omkring 235 millioner mennesker er ramt på verdensplan.

Læs hele artiklen Fiskeolie til gravide forebygger astma hos deres børn på videnskab.dk

Om forsøget
736 gravide kvinder og 695 børn deltog i forsøget.

De er en del af kohorten COPSAC2010. Her bliver kvinderne og deres børn fulgt og målt løbende for at finde mulige årsager til og forebyggelse mod astma og andre sygdomme.

Formand for Jordemoderforeningen Lillian Bondo, der sidder Lungeforeningens bestyrelse, er positiv over for resultaterne:

- I Jordemoderforeningen følger vi spændt forskningsresultaterne. Det er for tidligt at omsætte dem til konkrete anbefalinger men fint, at man arbejder på at blive klogere på en af mange nødvendige forebyggelsesindsatser, nemlig en lødig kost, siger hun. 

Hans Bisgaard understreger ligeledes, at det nu handler om at slå resultaterne fast med syvtommersøm.

Planen er at udrulle et tilsvarende studie i USA i samarbejde med Harvard University, hvor det formentlig vil være endnu lettere at aflæse lignende resultater.

- Hvis vi kan replicere forsøget derovre, må det være op til WHO eller andre at tage det videre ud i verden. Tænk, hvis det gælder over hele verden. Det ville være stort, lyder det fra Hans Bisgaard.

Hvorfor 3. trimester?
Det var lidt af et tilfælde, at kvinderne i den store undersøgelse blev fulgt fra 3. trimester. Det tog ganske enkelt tid at finde frem til alle de gravide kvinder, der skulle være med i forsøget og få godkendelserne på plads.

Er du gravid mor, der sidder tilbage med spørgsmålet om, hvorvidt du nu skal til at spise fiskeolie dagen lang, er svaret, at du nok lige skal trække vejret.

Hans Bisgaard gør opmærksom på, at fiskeolie trods alt har en pris, og at store mængder giver opstød med smag af fisk.

Desuden ved forskerne ikke, om fire gram fiskeolie om dagen er i overkanten, for det er kun den dosis, der er undersøgt.  Mindre kan være tilstrækkeligt.

Kilde: Videnskab.dk

Læs hele artiklen Fiskeolie til gravide forebygger astma hos deres børn på videnskab.dk

Yderligere information
Astma hos børn
Børn og lunger
Børnelungefonden