×
×

Forkert procentsats om rygestop

I en pressemeddelelse fra Lungeforeningen hed det, at der, i følge en undersøgelse om danskernes rygevaner foretaget af Epinion for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen i nov/dec 2012, var 62 % af rygerne i undersøgelsen, som ville gøre et forsøg på rygestop inden for den kommende måned.

Der skulle istedet have stået, at det var 12 % af rygerne i undersøgelsen, som havde svaret, at de ville stoppe inden for den kommende måned - og altså antageligt i forbindelse med nytåret.

De 62 % af rygerne er nemlig de, som svarer, at de har planer om at holde op med at ryge inden for et halvt år eller længere ude i fremtiden, svarende til et ganske højere tal end de 120.000 nævnt i pressemeddelelsen.

Tallet på de 120.000 rygere, der formentlig har gjort et forsøg på at stoppe med at ryge i forbindelse med nytåret, var således korrekt, mens procentsatsen i pressemeddelelsen var forkert.

- Det er meget positivt, at så mange rygere har planer om at stoppe, men i dette tilfælde ønskede Lungeforeningen et særligt fokus på "nytårsforsætterne", som mange går og tumler med i øjeblikket. Og vi beklager naturligvis meget, at en ærgerlig trykfejl sneg sig ind i pressemeddelelsen og gjorde tallene uklare, siger pressechef i Lungeforeningen, Birgitte Skøtt Lenstrup.

Et andet budskab i pressemeddelelsen var, at 74 % af rygerne i undesøgelsen svarer, at de aldrig ville ryge, hvis de kunne leve deres liv om.

- Dette tal afspejler, at mange oplever rygestoppet som vanskeligt, og Lungeforeningen ville gerne sætte spot på de mange, som gør et forsøg i forbindelse med nytåret. Det er ikke nemt at blive fri af nikotinafhængigheden, og vi ved, at mange forsøger sig flere gange og over flere år, før det lykkes. Men vi ved også, at jo flere gange man prøver, desto større er chancen for at blive permanent røgfri især, hvis man får den rette hjælp og opbakning, siger Birgitte Skøtt Lenstrup.

Læs pressemeddelelsen "Folk fortryder rygning" med den korrekte procentsats her

Hør indslag i DR Detektor, tirsdag 19. februar 2012