×
×

God nyhed: 90.000 vil være røgfri

Alle, der ryger eller har været rygere i en årrække, har i princippet risiko for at udvikle lungesygdommen KOL

Mellem 35-50 % af alle rygere udvikler før eller siden KOL. Hvis man er ryger eller har været ryger i en årrække, bør man derfor få målt sin lungefunktion mindst en gang om året. Men man kan også få KOL, selvom man aldrig har røget. Fx hvis man har arbejdet i et støvet arbejdemiljø eller hvis man har arvet sygdommen.

90.000 ønsker at stoppe

Den årlige rygevaneundersøgelse, som gennemføres af Gallup i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen viser, at 90.000 danskere lige nu kæmper med at kvitte tobakken. Undersøgelsen viser også, at der intet fald var i antal daglig rygere sidste år. Mange oplever, at de er fanget i en afhængighed, de aldrig er blevet hjulpet ud af.  

Mere viden og mere forskning

Lungeforeningen arbejder ihærdigt med at kaste lys over lungesygdomme og deres årsager. Derfor vil vi rejse midler til mere forskning i KOL og andre lungesygdomme. Der skal forskes mere i behandling af KOL, og i hvordan vi bliver bedre til at finde dem, som har KOL.

400.000 danskere har KOL, men halvdelen ved ikke at de har sygdommen. I begyndelsen mærker man kun sygdommen lidt, men, hvis den ikke bliver opdaget og bremset i tide, kan den udvikle sig langt mere alvorligt.

 

Læs om Lungeforeningens undervisningswebsite Liv i Lungerne som er et led i vores forebyggelsesarbejde rettet mod unge

Læs om at leve med KOL

Læs om rygestop