×
×

Hjælp til KOL-patienter

Sundhedsstyrelsen har udgivet ny retningslinje, der skal sikre, at patienter med Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) får ensartede rehabiliteringstilbud af høj faglig kvalitet. Rehabilitering er en form for genoptræning, hvor du ved hjælp af et bredt program kan genvinde den bedst mulige funktionsevne. Den nationale kliniske retningslinje er faglig rådgivning og retter sig primært til alle sundhedsprofessionelle, der beskæftiger sig med KOL-rehabilitering samt til beslutningstagere og planlæggere i regioner og kommuner.

Læs om National klinisk retningslinje: Rehabilitering af KOL-patienter på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Rehabilitering, fysisk træning, mad og patientuddannelse

Retningslinjen stiller bl.a. skarpt på, hvilke patienter der bør tilbydes rehabilitering, på fysisk træning, ernæringsvejledning og patientuddannelse. Derudover ser retningslinjen på medinddragelsen af de pårørende i rehabiliteringsforløbet samt den optimale længde af rehabiliteringsprogrammer. Retningslinjen anbefaler blandt andet, at patienter med KOL og åndenød i lettere grad også tilbydes rehabilitering, og at patienter der er indlagt for en KOL-forværring, som fx ved en lungebetændelse, henvises til KOL-rehabilitering der påbegyndes inden for fire uger efter forværringen.

Derudover anbefales det, at styrketræning indgår som et ligeværdigt alternativ til udholdenhedstræning, og der gives anbefalinger for ernæringsterapi, gruppebaseret patientuddannelse og for træning af patienter med så svær KOL, at de ikke kan deltage i et vanligt KOL-rehabiliteringsprogram

- I Danmarks Lungeforening glæder vi os over, at den nye retningslinje om rehabilitering nu er en realitet. Der er god videnskabelig dokumentation for, at et sammensat rehabiliteringsforløb hjælper og bremser kroniske lungesygdomme, og det er meget vigtigt, at rehabliteringen bliver tilbud systematisk, så lungepatienter får et bedre liv med deres sygdom, siger senior projektleder Nicolai Kirkegaard.

Motion er nøglen

Målrettet motion kan bremse kronisk sygdom

Værktøjskasse til at hjælpe fagpersonale

Sundhedsstyrelsen udgiver nu en digital værktøjskasse med konkrete forslag til, hvordan sygehuse og kommuner kan implementere de nye nationale kliniske retningslinjer, så kroniske patienter, herunder KOL-patienter, får den optimale behandling.

- Vi ved, at de nationale kliniske retningslinjer har været efterspurgt i regioner og kommuner, og vi vil gerne støtte dem i at implementere retningslinjerne, siger administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen Else Smith på styrelsens hjemmeside.

Værktøjskassen er udviklet af en arbejdsgruppe, der er nedsat af Sundhedsstyrelsen, og som består af repræsentanter fra faglige selskaber, faglige foreninger, kommuner og regioner.

- Hjælpen er ikke bare et stykke papir. Det er konkrete anvisninger til, hvordan man griber det an og får det implementeret på sit sygehus eller sin afdeling, så man an komme i gang på en ensartet og konstruktiv måde., siger formand for de Lægevidenskabelige Selskaber, LVS professor Peter Schwarz.

Læs mere om retningslinjen hos Sundhedsstyrelsen

Læs mere om KOL