×
×

Hostesaft uden virkning

DR’s programserie ”For godt til at være sandt” stillede mandag 17. marts 2014 skarpt på hostemidler. Hver tredje dansker køber hostemidler, der ikke virker. Lungeforeningen er bekymret for, at mennesker, som er plaget af hoste, og går på apoteket og køber hostesaft, i virkeligheden går rundt med en uopdaget lungesygdom.

I programmet ”For godt til at være sandt”, der blev sendt den 17. marts 2014, sættes hostesaften ”Benylan” under lup – et præparat der reklameres for i TV. Professor og overlæge i KOL og lungerkræft, Peter Lange, svarer entydigt nej til spørgsmålet om, om Benylan virker.

- Benylan virker ikke bedre, end at man ikke gør noget. Det virker heller ikke bedre, end hvis man for eksempel giver børnene honning til natten, og man kan ikke måle effekten på hverken hostehyppigheden eller på forstyrrelse af nattesøvnen – hverken hos børn eller voksne, siger professor og overlæge Peter Lange til DR.

Peter Langes kollega, overlæge og professor i lungemedicin Jørgen Vestbo, er enig i kritikken af Benylan. 

- Der er meget svagt bevis for, at det ikke virker, og der er intet bevis for, at det virker, siger overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital, Jørgen Vestbo til DR.

Bekymrende mange bruger hostemidler

Lungeforeningen finder det bekymrende, at mange danskere vælger at gå ned på apoteket og købe hostesaft, frem for at gå til lægen og blive undersøgt. Vedvarende hoste kan være symptomer på en lungesygdom, der kræver behandling.

- Hvis man oplever vedvarende hoste eller slimophobning i lungerne, så skal man altid gå til sin læge og blive undersøgt. Vi ved, at utroligt mange danskere går rundt med en ikke opdaget lungesygdom, heraf 200.000 med lungesygdommen KOL, og derfor er det dybt problematisk, at TV-reklamer sender signalet om, at hostesaft kan behandle og dulme hosten, når det ikke er bevist, at det virker, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

Se DR’s udsendelse om hostemidler her

Læs om symptomerne på KOL
Læs om symptomer på astma