×
×

Hvad er dårligt lungevejr?

Hvis du har en lungesygdom, eller kender nogen med en lungesygdom, har du måske bemærket, at der er nogle tidspunkter på året, der er værre end andre. Selvom der ikke er direkte beviser for, hvilken årstid  der påvirker lungepatienter mest, er der alligevel noget, der peger på én specifik årstid som den værste.

Sommer med fugt, efterår med blæst, vinter med kulde eller forår med pollen – er der noget af det, der kan få dig til at hive mere efter vejret? Måske er det ikke direkte sæsonen, der afgør det, men ifølge professor og speciallæge i medicinske lungesygdomme, Peter Lange, kan de forskellige sæsoner have følgevirkninger, der kan gøre livet vanskeligere, når du har en lungesygdom.


Det kolde vejr er infektionsvejr
Når vinteren kommer over os, følges den ofte af en bidende kulde, der kan medføre sygdom og sengedage. Ekstra vanskeligt kan det være for personer med en lungesygdom, der ofte er mere følsomme og reagerer mere voldsomt på infektioner.

- Vi kan ikke direkte lave en kobling mellem koldt vejr og lungepatienter, men vi kan se, at der i vintermånederne er en stor stigning af lungepatienter, der indlægges på grund af virus. Hvis man eksempelvis har KOL, er slimhinderne beskadiget. Derfor kan bakterier nemmere finde fæste, og det gør KOL-patienterne syge, siger Peter Lange, der beskriver det kolde vejr som den største synder hos mange lungepatienter.


Tordenvejr er pollenvejr
Når det handler om lungesygdomme, kan det dog være forskelligt fra person til person, hvilket vejr der påvirker mest. Personer med astma og pollenallergi er eksempelvis ofte mere påvirkede ved tordenvejr.

- Ved tordenstorme og regn opstår der mere luftforurening fra pollen, som trænger ned i lungerne. Det medfører astmaanfald og forværring af astmaen, siger Peter Lange, som råder til at blive indendørs eller medbringe medicin, som man kan tage, hvis astmaen bliver værre.


Er klimaændringerne godt eller skidt for lungerne?
I takt med klimaændringerne og klodens stigende temperatur kan man sætte spørgsmålstegn ved, om de ændrede vejrforhold er positive eller negative, når du har en lungesygdom.

Peter Lange vurderer, at den stigende temperatur kan have positiv indvirkning for dem, der ofte har virus og infektioner. Vi smitter generelt ikke så nemt hinanden i varmere vejr, da virus trives bedst i koldt vejr, og samtidig er vi bedre til at lufte ud
og ikke sidde for tæt i varmt vejr. Selvom det varmere vejr kan være godt for nogle, kan det for andre være en udfordring. Klimaændringerne er nemlig ikke en god nyhed for dem, der lider ved tordenvejr og høje pollental, da det kun forværrer dette. Alt i alt ses det dog på landets hospitaler, at indlæggelser af lungepatienter er på sit højeste, når det kolde vejr tager fat.

 

Gode råd til koldt vejr

  • Få en influenza vaccine, når vejret bliver koldt
  • Bliv eventuelt indenfor på de koldeste dage
  • Tag et tørklæde med, som dækker hals og mund, så du ikke indånder den kolde luft direkte
  • Husk at medbringe ekstra medicin, hvis du har det, når du skal ud
  • Undgå at passe forkølende børnebørn eller være omkring virusramte mennesker

Find Lungeforeningens guide til koldt vejr på lunge.dk/vinter