×
×

Hver dag begynder 40 unge at ryge

Et britisk medicinsk tidsskrift har rangeret lande efter sundhedsmål. Det skriver Bente Klarlund om i sin klumme i Politiken.

Bente Klarlund Pedersen er overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.

I sin ugentlige klumme skriver hun om den ikke særligt flatterende placering Danmark indtager i en sammenligning af lande, som i sidste uge blev publiceret i medicinske tidsskrift The Lancet. 

Det britiske tidsskrift havde rangeret lande efter sundhedsmål. Island blev nr. 1, Sverige nr. 3 og Danmark nr. 16. Hvorfor? Hvorfor har vi denne kedelige placering i det globale sundhedshierarki?

Svaret er ret simpelt. Hvis man skal pege på en enkelt faktor, er det rygning. Rygning er den store vinder, når det gælder om at slå danskerne ihjel, skriver Bente Klarlund i Politiken.

Antallet af rygere i Danmark er faldet støt siden 2005 men er gået i står. Det betyder, at antallet af rygere ikke faldet siden 2014 og ligger fast på ca. 22 % i den danske befolkning.

Og selvom undersøgelser viser, at rygning er skadeligt for helbredet og medfører større risiko for kræft og tidlig død, er der stadig mange unge, der begynder at ryge.

Hver eneste dag begynder 40 unge under 18 år at ryge
Det fremgår af en nylig analyse fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, at 40 unge under 18 år begynder at ryge hver dag. Her er forskerne bag analysen selv overrasket over antallet af nye rygere blandt de helt unge. 

Blandt gymnasieelever er der 12 procent, der ryger dagligt, mens 34 procent ryger af og til eller sjældent.På erhvervsuddannelserne er der 37 procent daglige rygere, mens 20 procent ryger af og til eller sjældent. 

Forskerne bag Statens Institut for Folkesundhed er overraskede over antallet af nye rygere blandt de helt unge. 

- Man har i så mange år forsøgt at forebygge, at især børn og unge overhovedet skulle begynde at ryge, så 40 nye rygere om dagen er utroligt mange. Forebyggelsesmæssigt er vi ude i noget nær en katastrofe, siger professor Janne Tolstrup, Statens Institut for Folkesundhed. 

Men i følge Bente Klarlund er retten til at ryge fra vugge til krukke desværre blevet synonymt med frihed.

Hun pointerer, at det er udtryk for en laissez-faire-indstilling i betydningen ’lade stå til’, hvor man undlader at tage ansvar og gribe ind, men overlader samfundsudviklingen til markedets frie kræfter.

- Det er fej laissez-faire-politik, når der går ideologi i rygedebatten. Unges rygning er ikke et spørgsmål om frihed. Emnet hører hjemme under menneskerettighedserklæringen om child protection, der siger, at samfundet skal værne om børn og unge, bl.a. hvad angår vold og misbrug... Så drop laissez-faire-politikken, og træf de upopulære beslutninger. For det er vores børn og unge, der er taberne, skriver Klarlund bl.a i sin kronik.

Læs mere
Klarlunds klumme: Rygningen vinder og børnene taber
Hver dag begynder 40 unge at ryge
Faldet i rygning er gået i stå
Hjælp til rygestop