×
×

International røgfri dag

Printer-friendly version

Lørdag er det WHO World No Tobacco Day (31. maj 2014). På denne dag markeres et stærkt, internationalt fokus på røgfrihed.

Stiller skarpt på røgfrihed

Medier fra hele verden stiller 31. maj 2014 skarpt på forbruget af tobak og ikke mindst de negative sundhedsmæssige effekter af rygning, der på verdensplan koster mere end 5,4 millioner dødsfald hvert eneste år. 

Alene i Danmark dør 14.000 mennesker om året på grund af rygning.

Rygning er den direkte årsag til en række lungesygdomme, fx er op mod 85 procent af alle tilfælde af Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) forårsaget af rygning. Det samme gælder for de fleste tilfælde af lungekræft.

Danmark er det land i EU med den højeste forekomst og dødelighed af KOL. Ca. 430.000 danskere har den farlige lungesygdom KOL, men kun ca. halvdelen ved det. 

Derfor bakker Lungeforeningen op om World No Tobacco Day.

Hjælp rygestoppet på vej med et skulderklap

"Gi’ et skulderklap til en der prøver at stoppe med at ryge". Sådan lyder opfordringen fra Københavns Kommune og en række partnere i kampagnen Røgfrit Skulderklap, der har kørt frem til den internationale røgfri dag.

17 procent af danskerne ryger dagligt tobak og 6 procent ryger en gang imellem. Det viser undersøgelsen af danskernes rygevaner fra 2013 fra Gallup, som er gennemført i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. I samme undersøgelse siger 85 procent af alle daglig-rygerne, at de ikke ville vælge at ryge, hvis de kunne leve deres liv om, og 60 procent ønsker at holde op med at ryge,

 - I anledningen af WHO’s årlige røgfridag støtter Lungeforeningen aktivt op om Københavns Kommunes initiativ om et røgfrit skulderklap, da der er behov for, at alle kræfter arbejder sammen for at få løst de store helbredsmæssige udfordringer, vi står over for i dag, siger direktør Anne Brandt fra Lungeforeningen.

I tiden op til den røgfrie dag kan man sige ”godt gået” til venner og familie på Facebook ved at give dem et røgfrit skulderklap, og man kan få skulderklap af rygestoprådgivere og frivillige fra forebyggelsescentrene på gader og togstationer.

- Dem der prøver at stoppe med at ryge fortjener et skulderklap. Alle der har prøvet at stoppe ved, hvor svært det er, og at der nogle gange skal flere forsøg til. Men med opbakning fra familie og venner er det nemmere, siger sundheds- og omsorgsborgmester i København Ninna Thomsen (SF).

Man kan dele et røgfrit skulderklap på facebook.com/RogfritKbh

Skulderklap kampagnen kører ud over i København også i Aalborg, Aarhus, Esbjerg Odense og Randers kommuner.

Mere om World No Tobacco Day
WHO opfordrer på den internationale rygestopdag anno 2014 i en kort kampagne video til at hæve afgifterne på tobak, som de definerer som den bedste og mest omkostningseffektive måde at reducere brugen af ​​tobak i hele verden. Se videoen 

Rygeloven i Danmark
I Danmark markerer røgfri dagen også, at det i 2014 er 7 år siden, Danmark fik loven om røgfri miljøer.

I 2007 trådte rygeloven - eller Lov om røgfri miljøer - i kraft. Formålet med den var primært at sikre, at mennesker ikke udsættes for passiv rygning på fx arbejdspladser og restauranter. Rygeloven blev senest skærpet med virkning fra 15. august 2012 med et længe ventet forbud mod rygning steder, hvor børn og unge færdes.

Læs mere om rygeloven

Læs om Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL)
Få hjælp til rygestop

KONTAKT
Pressechef Birgitte Skøtt Lenstrup, mobil 22 56 65 15, bsl@lunge.dk