×
×

Klar til triatlon

I august 2014 stiller over 20 lungepatienter op for Lungeforeningen til KMD 4:18:4 motionstriatlon ved Amager Strandpark. De vil bevise, at man kan, hvad man vil, hvis bare man træner – også selv om man har en potentielt invaliderende lungesygdom.

Motion er én af måderne at forebygge og behandle lungesygdomme på. Alle mennesker har godt af at holde sig i fysisk form, men for lungepatienter er det særligt vigtigt at træne, fordi øget kondition gør, at slidte og syge lunger ikke skal arbejde så hårdt for at få den vigtige ilt ud i kroppen. Lørdag 23. august 2014 udfordrer 22 patienter med et antal forskelige lungesygdomme vejrtrækningen med hhv. 400 m svømning, 18 km. cykling og 4 km. løb.

Ifølge Lungeforeningen lever ca. 700.000 mennesker med en lungesygdom i Danmark. Den altoverskyggende konsekvens ved alvorlige lungesygdomme er den åndenød, som kan gøre det svært at få gjort den daglige – og ekstremt vigtige – motion. Det kender lungesyge Marianne og lungetransplanterede Jimmi alt til, og alligevel har de, som en personlig udfordring, meldt sig til en triatlon-stafet sammen med deres lungelæger og -sygeplejersker. Søren, som har astma, går ”all in” og tager alle tre distancer selv.

KMD 4:18:4 triatlon i Købehavn giver således for andet år i træk medlemmer af Lungeforeningen mulighed for at sætte fokus på lungerne, og hvordan man holder dem i form - uanset om man er lungesyg eller ej.

- Mange tror, at åndenød bare skyldes dårlig form. Og det gør måske hos nogle. Men hos andre vil en helt enkel lungefunktionstest kunne afsløre, om man har eller er ved at udvikle en lungesygdom. Når en lungesygdom opdages i tide, er der rigtig meget man kan gøre ved det, og fx er motion én af de ting, som kan give et bedre liv med sygdommen, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Det budskab hjælper it-virksomheden KMD, der er hovedsponsor for KMD IRONMAN og KMD 4:18:4, nu Lungeforeningen med at udbrede.

- Vi er rigtig glade for at kunne bakke op om personer med lungesygdomme til KMD 4:18:4. Det er imponerende, at borgere med lungesygdomme har mod på at deltage. Det er vores håb, at deres deltagelse kan være med til at skabe positiv opmærksomhed om en vigtig sag og en stor sundhedsudfordring. Vi ser i det hele taget meget frem til arrangementet og håber, at alle deltagerne og tilskuerne får en sjov og hyggelig dag til KMD 4:18:4 i København, siger KMD direktør Morten Langager.

 

KONTAKT

Birgitte Lenstrup, pressechef i Lungeforeningen, bsl@lunge.dk eller mobil 22 56 65 15
Christoffer Hellmann, pressechef i KMD, che@kmd.dk, eller mobil 25 29 17 84

 

FAKTA OM LUNGESYGDOMME

  • Ca. 430.000 voksne danskere lever med Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) og godt 350.000 med astma
  • 20 % af førskolebørn lider af astma og hvert 10. skoleban har astma
  • Når børn indlægges akut er astma den hyppigste årsag. Astma er også den hyppigste årsag til, at børn tager medicin
  • Andre, ofte mere sjældne, lungesygdomme kan føre til lungetransplantation. I 2013 fik 31 patienter nye lunger. Hvert år venter lungesyge mennesker på transplantation af nye lunger. Ca. to tredjedel bliver transplanteret, mens en omkring tredjedel dør på ventelisten.

Kilde: Lungeforeningen - www.lunge.dk

Kontaktoplysninger til deltagende lungepatienter udleveres gerne:

Marianne Henriksen, 71 år, Hillerød
Jeg hedder Marianne og er 71 år gammel, og så er jeg lungesyg. Til daglig træner jeg i Hillerød Lunge Klub, et motionsnetværk for lungesyge i Nordsjælland, som er blevet stiftet sammen med Lungeforeningen, nogle sponsorer og en masse frivillige. Fornylig deltog jeg i Nordsjællands Hospitals motionsløb, hvor personalet på hospitalet og enkelte patientgrupper løb sammen. Nu har jeg sat mig for at løbe/gå 4 km i en stafet sammen med mine seje motionsvenner for, sammen med Lungeforeningen at gøre opmærksom på, hvor vigtig et fysisk aktivt liv er for vores lunger. Vores personale fra Nordsjællands Hospital tager heldigvis svømme- og cykel distancerne. Det ville vi slet ikke have luft til at gennemføre. Motionsholdet træner året rundt uanset vejret, og jeg synes, det er dejligt at følges med de andre “åndeløse” Der bliver stønnet, grint og kæmpet, så det er en fryd. Vi synes, det er lidt hårdt ind imellem, men stolte bliver vi, når vi når i mål.

 

Jimmi Bennett, 49 år, Søborg
Min lungesygdom startede med hoste. Egentlig ikke noget særligt, men så alligevel. Jeg hostede ret vildt og voldsomt ind imellem. Da jeg gik til lægen sendte han mig videre til hospitalet. Her fik jeg røntgen- fotograferet mine lunger og taget en biopsi. Resultatet sagde, at jeg led af Sarkoidose, som er en forholdsvis sjælden bindevævssygdom, der giver ar på lungevævet og nedsat lungefunktion. Jeg fik medicin, men desværre udviklede sygdomme sig alligevel så alvorligt over årene, at den eneste udvej til sidst var at håbe på en lungetransplantation. I dag har jeg to nye lunger og er utroligt taknemmelig for at være i live. Det er ekstremt vigtigt at holde sig i fysisk form, når man har et par nye lunger at passe på, så derfor jeg glæder mig til at kunne stille op for Lungeforeningen til KMD 4:18:4 stafet.

 

Søren stage Andersen, 26 år, København SVJ
Jeg har haft astma, siden jeg var 5-6 år gammel. Jeg har spillet en masse fodbold, men har følt mig begrænset af min vejrtrækning, og jeg måtte altid tage medicin for at kunne spille. Jeg har et stort ønske om uddanne mig til politibetjent, men efter en afvisning på politiuddannelsen pga min astma, fandt jeg ud af, at jeg havde været undermedicineret i årevis. Jeg blev inviteret til en lungefunktionsmåling på Bispebjerg Hospital. Nu er min dosis tredoblet, og jeg kan mærke en kæmpe forskel. Nu tror jeg, at jeg har en god chance for at bestå de hårde, fysiske optagelsestests. Jeg tilmeldt en individuel KMD 4:18:4 i København for at hjælpe Lungeforeningen med at fortælle, hvor vigtige lungerne er for livskvaliteten og for at bevise for mig selv, at jeg kan gøre hvad jeg vil, også selvom jeg har astma. Jeg ved, at det bliver en hård fysisk test, men jeg føler mig klar efter min medicin blev rettet.