×
×

Lighed i sundhed

Printer-friendly version

Pressemeddelelse fra Lungeforeningen 12.11.14

Lighed i sundhed: Vi har gjort det før - og nu gør vi det igen.

Delaftalen på finansloven for 2015 vedrørende sundhed er faldet på plads – med gode nyheder for alle mennesker med kronisk lungesygdom. Det er ikke første gang i historien, at man har måttet gå drastisk til værks for at udligne ulighed i sundhed.

Ved forrige århundredeskifte havde man nemlig i Danmark 6.000 tilfælde af tuberkulose om året og en 1/3 døde.

For hundrede år siden måtte Lungeforeningen eller Nationalforeningen til tuberkulosens bekæmpelse i Danmark, som foreningen hed dengang, købe og til dels drive 30 hospitaler og sanatorier, før det lykkedes at få bremset tuberkulosens udbredelse og få alvoren gjort åbenlyst for samtiden. 

I dag er der igen behov for en intervention. Det anslås, at 320.000 danskere har KOL, men halvdelen ved det ikke. Hver dag dør 16 danskere af KOL, hvilket giver Danmark europarekord i KOL-dødsfald.

Ca. 325.000 voksne danskere har astma og antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år.


Fornyet fokus på lungepatienter

Lungeforeningen kæmper derfor i dag for, at alle lungepatienter skal findes i tide, diagnosticeres korrekt og få den behandling og rehabilitering, som vil give dem et længere og bedre liv med deres sygdom.  Et andet vigtigt indsatsområde, bliver der nu også sat fokus på: Alle de mange børn med astma.

- Lungeområdet har manglet fokus blandt beslutningstagere, og dermed har forebyggelse, opsporing, behandling og rehabilitering af lungepatienter også kun fået tilført få midler til forbedringer.  Med veldokumenteret fakta og sundhedsøkonomiske beregninger viste vi i 2013, i et argumentationspapir, vejen til en koordineret indsats på lungeområdet, forklarer bestyrelsesformand i Lungeforeningen, Johannes Flensted-Jensen.


Koster samfundet næsten 20 mia.

I argumentationspapiret vurderes det bl.a., at lungesygdomme årligt koster det danske samfund næsten 20 mia. kr., heraf går de ca. fem mia. kr. til tabt arbejdsfortjeneste og omkring 8 mia. kr. årligt til behandling af lungesygdomme.

- Men finansloven for 2015 har regeringen nu vist, at de er dedikerede til at sikre et fælles sundhedsvæsen, der giver lighed i sundhed for alle. I Lungeforeningen glæder vi os over sundhedsminister Nick Hækkerups melding om, at regeringen og de partier, der står bag, er parate til at bekæmpe den stigende ulighed i sundhed og sikre, at syge danskere også i fremtiden kan blive behandlet uden at skulle have penge op af lommen, siger Johannes Flensted-Jensen.

Download Lungeforeningens argumentationspapir for en nationalt forpligtende lungeplan her

Læs pressemeddelelse Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse: Ny finanslovsaftale: 6,5 milliarder kroner til sundhed

Læs pressemeddelelse fra Finansministeriet: Delaftale om 6,5 mia. kr. til sundhed

 

KONTAKT
Pressechef i Lungeforeningen, Birgitte Skøtt Lenstrup, mobil 22 56 65 15, e-mail: bsl@lunge.dk

 

FAKTA OM LUNGESYGDOMME

  • 325.000 voksne har astma

  • 430.000 har KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) – halvdelen af dem ved ikke, at de er syge.

  • Hver dag dør 16 danskere af KOL.

  • Danmark har europarekord i KOL-dødsfald

  • Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år. Hvis astma opdages i tide, kan korrekt behandling fjerne over 90 pct. af symptomerne

  • Hver femte ryger over 35 år har en lungesygdom.

Kilde: Lungeforeningen - www.lunge.dk