×
×

Lungedagen 2017: Pust, pust, puuuust på Lungedagen

Få et lungetjek på Lungedagen

Kom til Lungedag 15. november og få et lungetjek. Sådan lyder opfordringen fra Lungeforeningen, fordi alt for mange danskere ignorerer symptomer fra lungerne.

I Danmark har op mod 600.000 danskere en kronisk lungesygdom. Mange ved det ikke, fordi de selv, og deres pårørende, overser symptomer som fx hoste og åndenød.

 

160.000 lider af kronisk hoste

Ifølge et nyt, dansk studie lider fx fire procent af den voksne befolkning af kronisk hoste - hvilket vil sige, at de har hostet i otte uger eller mere.

Det svarer til, at 160.000 danskere har kronisk hoste, som er ét af de typiske symptomer på en kronisk lungesygdom.

Derfor står Lungeforeningen bag den årlige Internationale Lungedag i Danmark. Her kan borgere i hele landet få et lungetjek, som omfatter bl.a. en lungefunktionsmåling og en snak om symptomer på lungesygdomme. Det sker i hele landet onsdag 15. november 2017 - i samarbejde med kommuner, hospitaler, apoteker og hundredevis af frivillige.

 

Lungetjek i Bilka

Som noget helt nyt i 2017 har Lungeforeningen indgået et nationalt samarbejde med Bilka om at tilbyde lungefunktionsmålinger i samtlige Bilka varehuse .

- Mange overser symptomer fra lungerne. I Bilka er vi glade for at kunne bidrage til, at danskere, der handler i Bilka, finder ud af, om deres lunger er i orden - og hvis nødvendigt kommer til læge så tidligt som muligt, siger Alice Monberg, marketingchef fra Bilka.

 

Lungeprofessor: Vær opmærksom på disse symptomer

Har man haft vedvarende hoste, slim fra lungerne og åndenød, kan det være symptomer på en kronisk lungesygdom.

- Det er ikke normalt at blive ved med at hoste. Og især ikke hvis du også mærker andre symptomer som besværet vejrtrækning eller slim fra lungerne. Hoste, der varer i mere end to måneder, skal du gå til lægen med, siger professor og overlæge ved Hvidovre Hospital, Peter Lange, som er en af forskerne bag studiet om kronisk hoste.

Der findes en lang række kroniske lungesygdomme og diagnoser, som desværre diagnosticeres alt for sent. Astma og KOL er de to mest hyppige lungesygdomme.

- Det nye studie viser, at hoste er et meget overset symptom. Men reagerer man på fx sin hoste, kan en evt. lungesygdom opdages i tide og behandling og rehabilitering med rådgivning om bl.a. røgfrihed, træning, kost og vejrtrækningsøvelser sættes hurtigt ind. Derfor er det så vigtigt, at en landsdækkende detailbutikskæde nu også er med på Lungedagen, siger Lungeforeningens direktør Anne Brandt, og fortsætter:

- I Lungeforeningen glæder vi os til at få Bilkas hjælp til at nå ud til danskerne med budskabet om, at man ikke må ignorere symptomer fra lungerne.

 

Adgang for pressen

Pressen er velkommen på Lungedagen - både i Bilka og til lokale lungedagsarrangementer.

Udover lungetjek byder Lungedagen fx på en tur i simulationsdragten, der giver oplevelsen af, hvordan det er at leve med nedsat lungefunktion. Andre steder optræder det lokale lungekor og masser af steder står diætister, fysioterapeuter og sygeplejersker klar til at rådgive om kost, motion, medicin og rygestop.

På Lungeforeningens hjemmeside under www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter på Lungedagen i Bilka - og alle andre steder i landet.

 

Fakta om lungesygdomme
• De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL
• Omkring 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom
• Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år
• Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald
Kilde: Lungeforeningen

 

Find et lungedagsarrangment på www.lunge.dk/lungedag

 

Læs mere
Få tre personlige historier
Lungefunktionsmåling
Symptomer på KOL
Astma symptomer 

Lungeforeningen: For mange danskere ignorerer lungesymptomer v. direktør Anne Brandt.

Se Kanal Roskildes udsendelse om markeringen af International Lungedag 2017 i Roskilde.

Yderligere oplysninger
Kontakt kommunikationschef Birgitte Skøtt Lenstrup i Lungeforeningen, tlf.: 22 56 65 15, bsl@lunge.dk