×
×

Lungedagen 2019: I dag puster hele Danmark

Foto:  Magnus Heunicke, Sundheds- og Ældreminister, Pia Lindqvist, KOL-patient og frivillig i Lungeforeningen, Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen, Jakob Krogh, direktør i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune og Pia Allerslev, partner i Sincera ved Lungedagsarrangement i Grøndalscentret i København.

I dag 20. november er det International Lungedag, og ved over 100 arrangementer i hele landet, kan danskerne få målt deres lungefunktion og få gode råd og vejledning til at passe på sine lunger.


115 arrangementer fordelt i hele landet
Det er 10. år i træk, at Lungeforeningen står bag Lungedagen, og med årene er dagen ikke blevet mindre nødvendig. Over 600.000 danskere lever med en kroniske lungesygdom, men alt for mange er ikke selv klar over det. Omkring 320.000 danskere lider af lungesygdommen KOL, men kun knap 187.000 er registreret med sygdommen.

På Lungedagen sætter Lungeforeningen i samarbejde med apoteker, kommuner, hospitaler og enkelte lægehuse fokus på symptomer som hoste, åndenød, slim i luftvejene i mere end 2 måneder og tilbyder lungetjek til danskerne i alle 5 regioner. Hvert år får ca. 5.000 målt deres lungefunktion på landsplan og omkring 19-20% sendes videre til egen læge på grund af nedsat lungefunktion. 

- Det er helt unødvendigt, at så mange mennesker går rundt uden at få den behandling, de har brug for. For jo hurtigere, man opdager en lungesygdom, jo hurtigere kan man bremse sygdommens udvikling og fastholde et godt liv, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt. 

Se Lungedagsarrangementer her


Sundheds- og Ældreministeren fik målt sin lungefunktion
Ved et Lungedagsarrangement i Grøndalscentret i København lagde Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke vejen forbi. Her blev ministeren budt velkommen af Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen og Jakob Krogh, direktør i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune. Herefter mødte ministeren Peter Lange, overlæge, professor, dr.med., som fortalte om lungesygdomme og udførte en lungefunktionsmåling på ministeren.

Endeligt fik ministeren mulighed for at tale med bl.a. KOL-patient Pia Lindqvist, som havde KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) i 5-6 år, før hun fik diagnosen. Hun troede, at symptomerne var tegn på alderdom og overvægt. Det var først i forbindelse med et informationsmøde i sin mands fagforening, hvor de begge fik tilbud en lungefunktionsundersøgelse, at hun gik videre til egen læge. Da Pia fik diagnosen, havde hun 68 % af sin lungefunktion tilbage. Til slut hilste ministeren på borgere, der var mødt op til Lungedags-arrangementet for at få målt deres lungefunktion. 


Kulminationen på "Pust liv i hverdagen"-kampagne
Lungedagen markerer samtidig slutningen på kampagnen ’Pust liv i hverdagen’, som Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen har kørt først i maj og nu de sidste tre uger. Kampagnen skal få flere med symptomer på KOL til at gå til læge, hvis deres symptomer har varet i to måneder eller derover. Danskerne har fra den 28. oktober og frem til 24. november kunnet møde kampagnen hos deres praktiserende læge, i kommunen og på apotekerne samt på Facebook. Desuden bliver der informeret om kam-pagnen hos Danmarks Apotekerforeningens medlemmer, Blik- og Rørarbejderforbundet Danmark, Dansk Funktionærforbund, Malerforbundet Danmark og supermarkedskæden Rema 1000.


LÆS OGSÅ
Bliv klog på KOL på den internationale Lungedag - Sundhedsstyrelsens hjemmeside
Dystre mørketal for KOL: Få tjekket dine lunger til vigtig lungedag på fyens.dk