×
×

Millioner til brandmandsforskning

En række sager om kræftsyge brandmænd får nu beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), til at sætte to danske forskningsprojekter i gang, der skal afdække risikoen ved at arbejde med ild, sod og røg.

Konkret opfordrer ministeren arbejdsmarkedets parter i Arbejdsmiljøforskningsfonden til at sætte et registerstudie i gang, hvor forskere skal se på, hvor hyppigt brandmænd får kræft. De skal også måle effekten af de kræftfremkaldende stoffer, som brandmænd udsættes for i forbindelse med deres arbejde. Forskningen anslås at koste fire til seks millioner kroner og forventes at kunne gennemføres i løbet af et par år.

I det danske erstatningssystem er der i dag ikke tilstrækkelig medicinsk dokumentation for, at der er sammenhæng mellem brandmandsjobbet og kræft. Mange brandmænd får derfor afslag på kræftformer, som de ville få anerkendt i udlandet. I Australien, Canada og USA kan brandmænd få anerkendt 12-14 kræftformer som erhvervssygdomme, hvis de har været brandmænd i et vist antal år.

I FOA, der organiserer mange af de kommunale brandmænd, glæder man sig over nyheden. Sektorformand Reiner Burgwald ærgrer sig dog over, at forskningen ikke blev foretaget for 30 år siden.

- Samtlige sager, hvor brandmænd påviseligt har eller har haft kræft, bliver afvist som arbejdsskader, så er der i den grad behov for at få belyst sammenhængen mellem deres job og kræftrisikoen, siger han.

Luft og miljø

Lungebombe under rygeres arbejdsmiljø