×
×

Mindre ulighed i sundhed

En bedre og mere systematisk indsats over for lungesygdomme vil reducere den sociale ulighed i Danmark. Der er nemlig stor ulighed ved lungesygdomme. Fx er KOL den sygdom, der bidrager mest til den samlede ulighed i sygelighed og dødelighed i Danmark – og den sociale ulighed i KOL er stigende.

Lungeforeningen støtter derfor Sundhedsminister Nick Hækkerups tanke om, at sundhedsvæsnet skal bruge flere kræfter på at opsøge kortuddannede.

Hvis folk skal behandles ens, må man behandle dem forskelligt

Helt konkret er forekomsten af KOL dobbelt så høj blandt borgere med ingen eller kort uddannelse i forhold til borgere med mellemlang eller lang uddannelse og kilde til en helt unødvendig stor social ulighed. Samtidig er forekomsten af astma 50 pct. højere blandt borgere med ingen eller kort uddannelse i forhold til borgere med længere uddannelse.

- En bedre og mere systematisk indsats over for KOL og astma vil reducere den sociale ulighed i dødelighed i Danmark. En vigtig komponent i denne indsats er forebyggelse og tidlig opsporing ved hjælp af lungefunktionsundersøgelser, siger formand for Lungeforeningen og lighedsambassadør, Johannes Flensted-Jensen, og fortsætter:

- Vi ved fx, at kun 50 pct. af patienter, der får medicin for KOL, rent faktisk har fået foretaget en lungefunktionsundersøgelse, og færre end 20 pct. af førstegangsindlagte får foretaget regelmæssig lungefunktionsundersøgelse i almen praksis. Systematiske lungefunktionsmålinger vil både være særdeles omkostningseffektive og mindske uligheden, siger han.

En særlig indsats for at nå ud til alle

I de kommende år står det danske sundhedsvæsen over for store økonomiske udfordringer – og ikke blot pga. uligheden. Nytænkende løsninger, som fx telemedicin, er et oplagt middel til at øge kvaliteten i behandlingen og nå ud til alle.  

- Det anslås, at der om ganske få år vil være to millioner danskere med én eller flere kroniske sygdomme. Forudsætningen for at behandle folk lige er at behandle dem forskelligt, og derfor skal vi benytte os af værktøjer, som kan sikre, at sundhedsvæsenet kan klare fremtidens udfordringer, afslutter formand Johannes Flensted-Jensen.

Læs også ”Rød blok: Lighed i sundhed kræver ulighed i behandling” på eb.dk         

Læs om Lungeforeningens indsats for en national, forpligtende indsats på lungeområdet.

Læs mere om Johannes Flensted-Jensens tre indsatsområder, som han arbejder for som lighedsambassadør og følg Lighedsambassadørerne på Facebook.

Læs om KOL
Læs om astma