Mors antibiotika giver ikke astma | Lungeforeningen
×
×

Mors antibiotika giver ikke astma

Printer-friendly version

Danske forskere var de første til at vise en sammenhæng mellem morens brug af antibiotika under graviditeten og barnets risiko for at udvikle astma. Nu viser forskernes nyeste studie, at antibiotika alligevel ikke er årsagen til astma. Det skriver Videnskab.dk 30. juli 2014.

For halvandet år siden viste et stort studie fra Dansk BørneAstma Center, at børns risiko for at udvikle astma var omkring 20 procent højere, hvis moren havde indtaget antibiotika under graviditeten.Samtidig viste studiet, at der var en proportional sammenhæng mellem mængden af indtaget antibiotika og risikoen for udvikling af astma.Forskerne tolkede på den baggrund, at antibiotikaindtaget forstyrrede den naturlige bakterieflora i kroppen og på den måde var med til at svække barnets immunforsvar, hvilket ledte til udviklingen af astma. Konklusionerne vakte stor opsigt og anerkendelse over hele verden.

Nu viser et nyt studie fra Dansk BørneAstma Center dog, at deres fortolkninger af resultaterne var forkerte. Antibiotika leder ikke til øget risiko for astma i det ufødte barn. Det gør til gengæld årsagen til antibiotikaforbruget; morens dårlige immunforsvar, viser det nye studie. »Man må sige, at vi med det her nye studie vælter vores egen teori med et brag. Det er et eksempel på, at forskningen gør, hvad den skal gøre – nemlig forsøge at modbevise sine egne konklusioner, hvilket vi må sige, at vi har gjort med det her nye studie,« siger Danmarks førende ekspert i børneastma og leder af Dansk BørneAstma Center, Hans Bisgaard, der også er overlæge, dr.med. og professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet.
Det nye studie er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Respiratory Medicine.

Læs resten af artiklen på Videnskab.dk.

MERE INFO

Læs mere om astma og børn.

Astma starter allerede i mors mave.

Børneastma er et strategisk vigtigt indsatsområde i Lungeforeningens arbejde for en samlet politisk plan for lungeområdet.

Dansk BørneAstma Center