×
×

Ny dansk forskning i KOL

Et af de typiske kendetegn ved den kroniske lungesygdom KOL er en nedsat lungefunktion. Hidtil har man troet, at alle mennesker med KOL også har en fremskreden nedsat lungefunktion.

Men ny banebrydende forskning fra Københavns Universitet viser nu, at fremskyndelsen af nedsat lungefunktion ikke er en betingelse for at udvikle KOL. Undersøgelsen samler data fra tre store langtidsgruppeundersøgelser, hvor deltagerne fik målt deres lungefunktion over adskillige år. I to af gruppeundersøgelserne var den længste opfølgningsperiode på 25 år.

Studiet viser, at det kun er 50 % af KOL-patienter, der har en fremskreden nedsat lungefunktion. De resterende 50 % udvikler sygdommen med næsten normal nedsat lungefunktion.


Barndommen og tidlig voksenalder har betydning
Studiet viser samtidigt, at en højt udviklet lungefunktion i barndommen og den tidlige voksenalder er vigtig i forhold til risikoen for at udvikle KOL senere i livet.

- Derfor bør man tage alle midler i brug for at udvikle en normal lungefunktion i teenageårene, herunder at unge bør holde sig fra at ryge, at man behandler astma tidligt i barndommen, og at man ikke udsætter børn og unge for fx passiv rygning, siger professor Peter Lange, overlæge på Den Lungemedicinske Sektion på Hvidovre Hospital og professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Hos Lungeforeningen er man glade for, at forskningen har udbredt kendskabet til, hvordan KOL opstår.

- Vi ved, at lungerne udvikler sig helt, til vi er 25 år. Bliver de beskadiget i de år, af for eksempel infektioner eller astma, bør man reagere på det og få dem tjekket. Generelt synes vi, at alle bør få lungerne tjekket. Undersøgelsen her viser jo, at der kan være forskellige grunde til, at man får KOL, siger administrerende direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt, til Ritzau Fokus.


MERE INFO

Læs pressemeddelelsen "Risiko for KOL kan allerede opstå i ungdommen" fra Københavns Universitet.

Læs hele artiklen "Tjek lungerne mens de har det godt" på avisen.dk

Læs mere om den nye forskning i webmagasinet Videnplus.