×
×

Ny tuberkulosevaccine

Danske forskere fra Statens Serum Institut har udviklet en ny vaccine mod tuberkulose. Den nye vaccine adskiller sig fra konventionelle vacciner ved bl.a. ikke at være baseret på blot ét enkelt protein, men på mange. Det gør vaccinen mere robust.

- Vi har udviklet en vaccine, der lærer immunforsvaret at genkende nogle essentielle proteiner i tuberkulose-bakterien. Vaccinen gør, at bakterien har langt sværere ved at undslippe kroppens naturlige forsvar, fortæller ph.d.-studerende Niels Peter H. Knudsen fra infektionsimmunologisk afdeling på Statens Serum Institut.

Symptomer på tuberkulose.

Tuberkulose slår årligt 1,4 million mennesker ihjel og er dermed en af de sygdomme, der slår flest mennesker ihjel på verdensplan.

- Lungeforeningen følger udviklingen på tuberkuloseområdet tæt, og vores forskningsfond har gennem årerne støttet flere forskningsprojekter om tuberkulose. Det er bestemt et område, vi fortsat skal have et vågent øje på - også i Danmark, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

På markedet om 10-15 år

Vaccinen har vist sit potentielle i forsøg på mus, men der ligger nu et arbejde i at finjustere vaccinen. Derefter vil der bliver udført en række kliniske test, så ph.d.-studerene Niels Peter H. Knudsen vurderer, at der kommer til at gå 10-15 år, før vaccinen kommer på markedet.

Bestil gratis pjece om tuberkulose. Du kan også downloade pjecen "Tuberkulose i Grønland" på dansk og grønlandsk.

Læs hele artikel "Danske forskere laver ny vaccine" på Videnskab.dk

MERE INFO

Bedre diagnose af tuberkulose

D-vitamin mod tuberkuloseskader

Multiresistent tuberkulose truer

Tuberkulose er ikke udryddet