×
×

Orangutang Rynke støtter op om årets Lungedag

Puuuuuuust!! Hoste, slim fra lungerne og åndenød i mere end 2 måneder? Danskerne forveksler alt for ofte tegnene på en kronisk lungesygdom med dårlig form eller alderdom. Derfor opfordrer Lungeforeningen danskerne til at få tjekket deres lunger på Lungedagen 21. november ved over 100 arrangementer i hele landet.

Vi er meget glade for, at Team Rynkeby vil støtte op om dagen og hjælpe med til at passe på danskernes lunger. Den årlige Lungedag er uhyre vigtig for at skabe opmærksomhed omkring den vigtige luft, som vi alle sammen trækker uanset, om man er barn eller voksen.

Anne Brandt, direktør i Børnelungefonden


Livet kører på luft
Lungerne udvikler sig fra vi bliver født og er først færdigudviklet omkring 25-års alderen. Hos alle voksne mennesker falder lungefunktionen i takt med, at man bliver ældre, men hvis lungefunktionen falder for meget og for hurtigt, kan det være et tegn på lungesygdomme som fx KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) eller astma. En lungefunktionsmåling kan give en indikation på, om man er syg, og kan hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen.

- Vi ved fra undersøgelser, at danske lungepatienter i gennemsnit er 68 år gamle, før de kommer i behandling for KOL. Mange af dem har kun halvdelen af deres lungefunktion tilbage, når de får deres diagnose. Min klare opfordring er, at hvis du oplever symptomer som hoste, slim fra lungerne eller åndenød i mere end 2 måneder, så skal du få lavet en lungefunktionsmåling, siger professor og overlæge ved Herlev Hospital, Peter Lange.


Rynker hjælper med at passe på danskerne lunger
I Bilka i Aalborg og Hundige er der et par ganske særlige gæster til Lungedagen. Her kigger organgutang Rynke fra Rynkeby nemlig forbi og sammen med Lungeforeningens netværk Lungebarn - for forældre med lungesyge børn og unge hjælper de kunder i Bilka med at få mere viden om deres lunger. Sundhedsprofessionelle laver lungefunktionsmålinger

- Der er desværre alt for mange danskere, der overser symptomer fra deres lunger. Derfor er den årlige Lungedag uhyre vigtig for at skabe opmærksomhed omkring den vigtige luft, som vi alle sammen trækker uanset, om man er barn eller voksen. Vi er meget glade for, at Team Rynkeby vil støtte op om dagen og hjælpe med til at passe på danskernes lunger, siger Anne Brandt, direktør i Børnelungefonden

Læs mere om Lungedagen

Læs mere om, hvordan Team Rynkeby Skoleløbet støtter Børnelungefonden