×
×

Reagér på dine lungesymptomer

Lungesymptomer tages ikke alvorligt i Danmark
Længerevarende hoste og åndenød kan være symptomer på KOL eller anden lungesygdom. Men hver anden, der oplever lungesymptomer, ignorerer dem og kan derfor få stillet diagnosen for sent.

I september måned rullede Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Lungeforeningen en oplysningskampagne ud i Danmark. Kampagnens formål var målrettet mennesker med længerevarende lungesymptomer – fx hoste og åndenød i mindst to måneder.  

Nu følger Lungeforeningen op på indsatsen i samarbejde med Matas.

Tjek på lungerne i Matas
Kunder i Matas, som har mærket lungesymptomer i mere end to måneder, får i udvalgte Matas butikker i uge 41 og 42 mulighed for at blive klogere på deres lungers sundhedstilstand.

Her står sygeplejersker og læger fra Lungeforeningen parat til at måle lungefunktion og rådgive omkring resultatet. En lungefunktionsmåling kan give svar på om lungefunktionen er nedsat, hvilket kan være tegn på fx KOL eller astma.

En oversigt over Matas butikker, hvor man kan få målt sin lungefunktion findes på www.matas.dk/lunge

Hver anden ignorerer lungesymptomer
Ca. 320.000 danskere har lungesygdommen KOL og 325.000 har astma. Mange ved ikke, at deres symptomer skyldes en lungesygdom.  Fire ud af ti danskere har på et tidspunkt haft længerevarende symptomer fra lungerne, som kunne skyldes KOL eller astma, viser en survey, som Userneeds har lavet for Sundhedsstyrelsen. Men kun cirka halvdelen valgte at søge læge.

Den klare melding fra Peter Lange, som er professor ved Københavns Universitet med fokus på forebyggelse og tidlig opsporing af KOL, er, at der er rigtig god grund til at være opmærksom på kroniske symptomer fra lungerne.

Konsekvenserne ved at ignorere dem er alvorlige, og man kan helt unødvendigt og alt for tidligt ende i en situation, hvor man pga. en kronisk lungesygdom får tiltagende åndenød og svært ved at deltage i helt almindelige hverdagsaktiviteter. 

- Der skal en stor indsats til for at øge lungesundheden. I Danmark har vi en trist EU-rekord som det land, hvor der dør forholdsvist flest af KOL. Vi hører ofte fra patienterne, at de først kom i behandling, da de havde mistet 50 % af deres lungefunktion. Det er alt for sent, fortæller han.

Et vigtigt initiativ
Reagerer man på symptomer fra lungerne tidligt kan en lungesygdom som KOL bremses inden lungefunktionen bliver kritisk nedsat. Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald, hvilket i alt betyder, at KOL er den tredjehyppigste dødsårsag i Danmark.  

- Lungefunktionsmålingerne, som nu tilbydes i Matas, kan give en indikation på, om man er syg, og den slags initiativer skal vi have flere af, siger Peter Lange.

I Lungeforeningen ønsker man sig også, at flere reagerer på kroniske symptomer fra lungerne.

- Når vi finder KOL tidligt, er der gode behandlingsmuligheder med rygestop, træning og medicin. Rygestop standser sygdomsudviklingen og fysisk træning kan gøre dagligdagen lettere, fordi det gør, at man bedre kan udnytte den lungefunktion, man har tilbage. Så kan man leve sit liv som menneske og ikke kun som patient, siger direktør Anne Brandt.

Lungesygeplejerskerne og lægerne besøger Matas som led i en indsats for at hjælpe lungesundheden på vej i Danmark. Det gjorde Matas også allerede i 2014. Informations- og miljøchef i Matas, Henrik Engberg Johannsen:

- Vi er glade for, at Matas i en række udvalgte butikker igen kan tilbyde lungefunktionsmålinger til vores kunder i et samarbejde med Lungeforeningen. Det kan hjælpe flere til at tage deres lungesymptomer alvorligt og motivere dem til at få en snak med deres læge om det.

Fakta
De to hyppigste lungesygdomme i Danmark er astma og KOL
Symptomerne er fx hoste, slim fra lungerne, åndenød og pibende eller hvæsende vejrtrækning i mere end to måneder i træk
Omkring 600.000 danskere lider af en kronisk lungesygdom.
Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år
Hvert år bidrager KOL til ca. 5.500 dødsfald

Kilde: Lungeforeningen

Læs mere
Om lungefunktionsmålinger

Download pjecen Pas på dine lunger udarbejdet af Matas sammen med Lungeforeningen (PDF)

Se en video om, hvordan du får målt din lungefunktion