×
×

Rygning skader immunforsvar

Videnskab.dk:

Ryger du, danner du færre antistoffer mod bakterier i din mund, og det øger risikoen for infektioner og paradentose (bakterieangreb i den knogle, som tænderne sidder fast i). Det viser en nyt, danskstudie, som for nyligt er blevet offentliggjort i tidsskriftet Cancer Causes & Control.

Svækket immunsvar ved tidligere rygere

Studiet viser også, at de mennesker, der er holdt op med at ryge, også havde et meget lavere antal antistoffer end ikke-rygerne. Faktisk havde de kun en anelse flere, end de deltagere, der stadig røg.

- Man kan sammenligne vores bakterieflora i munden med den vi har i tarmen, og den er ikke sådan lige til at ændre. Vi kan se mindre ændringer, hvis man for eksempel begynder at spise meget A38, men det er meget vanskeligt at ændre sin bakterieflora markant, siger Anne Tjønneland, der er overlæge og forskningsleder for Kost, gener og miljø hos Kræftens Bekæmpelse.

Måske sammenhæng med kræft

Forskerne har også mistanke til, at der er en sammenhæng mellem paradentose og udviklingen af kræft i bugspytkirtlen, men da det stadig er et meget nyt forskningsområde, er der behov for flere studier på området.

Læs hele artiklen "Rygning ødelægger mundens immunforsvar" på Videnskab.dk

Betydning af rygning for graviditet og astma

Fakta om rygning