×
×

Stadig røg på arbejdspladserne

Selvom flere og flere har en indendørs røgfri arbejdsplads, bliver mange stadig udsat for tobaksrøg, når de går på arbejde. Det viser helt ny undersøgelse som Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen står bag. Undersøgelsen viser samtidig, at der er opbakning til røgfri arbejdstid på arbejdspladsen

Halvdelen af alle medarbejdere på arbejdspladserne svarer, at de bliver udsat for tobaksrøg eller lugt af gammel røg på arbejdet.

- Det er ærgerligt, at der stadig er så mange medarbejdere, der oplever tobaksrøg i løbet af deres arbejdsdag, når vi samtidig ser, at røgen er flyttet udendørs på de fleste arbejdspladser, som også har regler for rygning. Røgfri arbejdstid kan være næste nødvendige skridt, hvis medarbejderne ikke skal udsættes for tobaksforurening i løbet af deres arbejdsdag, siger Hjerteforeningens direktør Inge Vestbo.

Røgen kommer både fra indendørs rygning på arbejdspladsen og rygning ude i det fri. Hele 37 procent oplever fx, at der bliver røget nær døre og indgange, og 33 procent oplever, at der bliver røget nær hovedindgangen til deres arbejdsplads. 13 procent svarer, at der ikke bliver røget udendørs på deres arbejdsplads.  

Mindst røg på offentlige arbejdspladser
Røgen kan dog også komme fra rygning indendørs på arbejdspladsen. En ud af fem oplyser, at der bliver røget indendørs på deres arbejdsplads, fx i rygerum eller rygekabiner, på trapper toiletter, gange, kontorer eller andre steder. Hele 81 procent svarer, at der aldrig bliver røget indendørs på deres arbejdsplads.

Der bliver røget mindre indendørs på de offentlige arbejdspladser end på de private arbejdspladser og hos selvstændige. 84 procent af de offentligt ansatte svarer, at der ikke bliver røget indendørs mens 79 procent af de privat ansatte og 76 procent af de selvstændige oplyser, at der ikke bliver røget indendørs. Der bliver oftest ikke røget indendørs på de helt små arbejdspladser, der har mellem 2 og 5 medarbejdere. Her svarer mere end otte ud af 10 (86 procent), at der ikke bliver røget indendørs på deres arbejdsplads. Er der mellem 20 og 99 ansatte på virksomheden er der 78 procent, der svarer, at der ikke bliver røget indendørs på deres arbejdsplads.  

Ja til røgfri arbejdstid
En arbejdsplads helt uden røg i arbejdstiden er tilsyneladende ikke noget, der skræmmer danskerne. Et lille flertal blandt de adspurgte vil gerne have indført røgfri arbejdstid på deres egen arbejdsplads. 40 procent siger ja til røgfri arbejdstid og 36 procent siger nej, mens 24 procent ikke ved, om de gerne vil have det indført.

Mere end halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen (52 procent) har derudover en positiv holdning eller meget positiv holdning til helt røgfrie arbejdspladser, hvor der slet ikke må ryges i arbejdstiden, hverken indendørs, udendørs for eller uden for matriklen. Otte procent svarer, at der på deres arbejdsplads allerede er indført rygning forbudt i arbejdstiden både udendørs og indendørs.

På langt de fleste arbejdspladser er der i dag regler for rygning. Og reglerne begrænser ofte indendørs rygning.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen i ugerne 34 og 35 i 2013. Et repræsentativt udsnit af befolkningen (15 år+) på 5026 personer har deltaget i undersøgelsen.

Læs også "Om tre år kan det være slut med røg på jobbet" på avisen.dk

Læs om røgfrihed og rygestop