×
×

Tuberkulose i fremmarch

Berlingske Nyhedsbureau, tirsdag 28. januar 2014

Nete Wrona Olsen cykler hver tredje måned fra det tuberkulose-fri Gentofte til Sundholm på Amager, Christians Torv, Kollegiet Gl. Køge Landevej, Mozarts Plads i Sydhavnen og andre varmestuer og opholdssteder i København, hvor alkoholikere, narkomaner, hjemløse, psykisk syge, grønlændere og andre udsatte grupper samler sig.

Hun er Danmarks eneste opsøgende tuberkulosesygeplejerske fra Klinik for Tuberkulose på Gentofte Hospital bevæbnet med kopper og spørgsmålet: "Vil du hoste op?"

Tuberkulose var i mange år enten et fjernt minde om en frygtet folkesygdom eller et problem i andre dele af verden. Sygdommen var nedkæmpet i et sådant omfang, at man holdt op med at vaccinere mod den i Danmark. Men den livsfarlige infektionssygdom, som især angriber lungerne, spreder sig nu igen især blandt særligt udsatte befolningsgrupper i Danmark. I årene 2009-2012 voksede de registrerede tilfælde fra 331 til 391, viser tal fra Statens Serum Institut ifølge Berlingske.

Læs hele artiklen "Tuberkulose er ikke længere bare et fjernt minde" på bt.dk

Vi må ikke glemme tuberkulosen
Lungeforeningen var, som en af landets ældste patientforeninger, primus motor i at udrydde tuberkulosen i Danmark for omkring 100 år siden. Foreningen bakker derfor og naturligvis op om den opsøgende indsats, som er uhyre vigtig, da tuberkulose i dag kan behandles effektivt med antibiotika. Men der må ikke gå for lang tid, før de syge går til lægen og får behandling. Så risikerer man, at sygdommen er mere fremskreden, og at der er flere, som udsættes for smittefare.

- Vi skal sørge for proaktiv hjælp og støtte, så indvandrere og hjemløse ved, at de skal henvende sig hurtigt til en læge, hvis de hoster og får feber. Den opsøgende indsats er utrolig vigtig. Og derfor er Gentofte Hospitals tuberkulosesygeplejerske Nete Wrona Olsens opsporingsarbejde helt rigtigt, siger direktør Anne Brandt fra Lungeforeningen.

Statens Serum Institut følger tallene og udviklingen tæt. Foreløbige, men dugfriske tal for 2013 viser 345 tilfælde i Danmark.

Læs om Tuberkulose