×
×

Vigtig donation til forskning

En dag fik vi en ganske særlig opringning. Elisabeth Brix Andersen ringede til Lungeforeningen for at høre, hvordan hun kunne donere 300.000 kr. til forskning.

Kort forinden havde hun mistet sin livsglade, videbegærlige og aktive mand til sygdommen lungefibrose, der langsomt havde afkræftet ham igennem fem år.

Flemming Worm Andersen var rask indtil december 2010, hvor han begyndte at klage over åndenød og træthed.

Kort tid efter fik han diagnosen lungefibrose og kom i behandling, men allerede i starten af 2011 var sygdommen blevet så slem, at han var afhængig af iltbehandling.

- Vi kunne kun komme ud, hvis Flemming havde ilt med. Han kunne ikke gå ret langt, men heldigvis kunne han godt køre bil. Ilten var dog samtidig hans redning, fordi så kunne han trods alt fortsætte med at være aktiv. Han blev tilbudt træning i kommunen og fortsatte efterfølgende selv med træningen. Det gjorde nok, at jeg beholdt ham lidt længere, fortæller Elisabeth Brix Andersen.

Elisabeth tog med over og trænede, så det var en hyggelig fællesaktivitet for dem begge. I årene der fulgte holdt de fast i et relativt aktivt liv med venner og familie. De oplevede også den store glæde at blive bedsteforældre til den i dag 3-årige Hannah.

Flemming opsøgte selv information om sygdommen og insisterede på at blive fulgt af en specialist i lungefibrose. Fra midten af 2014 fik Flemming det dog alligevel støt værre. Åndenøden tog til, han mistede appetitten og blev meget tynd og afkræftet.

- Flemming var godt klar over, at han led af en dødelig sygdom uden mulighed for helbredelse. En dag overhørte jeg ham sige, at han hellere ville have haft lungekræft, fordi det kunne man da i det mindste operere for, fortæller Elisabeth.

Efter et kortvarigt og meget harmonisk ophold på hospice i marts 2015 blev Flemming sendt hjem med begrundelsen, at han havde fået det bedre.

Det blev starten på en traumatisk tid for parret, som begge var meget imod udskrivelsen, da opholdet havde givet dem håb om en god og tryg sidste tid. I stedet for blev det en meget hård tid for dem begge, hvor Flemming var bundet til sin sygeseng i stuen.

- En lørdag morgen sagde Flemming, at nu var det slut, og så ringede jeg til 112. Flemming blev indlagt på Roskilde Sygehus, hvor han fik masser af ilt og morfin, fordi han pga. lungefibrosen, fortalte de os, også havde fået både lungekræft og nyrekræft, fortæller Elisabeth.

I maj 2015 døde Flemming Worm Andersen på Roskilde Sygehus. Dagen inden han døde var familien samlet hos ham. Da barnebarnet Hannah aede hans arm, fandt han de sidste kræfter frem han havde og sagde ”TAK”. Det var det sidste ord, han nogensinde sagde.

- Det ”tak” har jeg tænkt meget over. Jeg tror, han mente tak til os alle sammen, til mig, til vores døtre og til vores barnebarn, som han var så glad for. De to havde en helt særlig forbindelse og i dag siger Hannah ikke, at morfar er død, men at han er usynlig oppe i himlen, siger Elisabeth.

Mens Flemming levede talte parret ikke om at donere penge til forskning, men Elisabeth har efterfølgende reflekteret over hele forløbet. I samråd med sine døtre besluttede hun derfor, at det var helt i deres fars ånd at støtte forskning i sygdommen lungefibrose.

Hvad skal pengene bruges til?
De 300.000 kr. har Lungeforeningen naturligvis øremærket til forskning i lungefibrose.

- Midler til forskning i lungesygdomme er meget begrænsede, og derfor er vi utroligt glade for den flotte donation, som vil gøre en stor forskel for de dygtige læger, der i den grad ønsker at finde flere svar og nye behandlingsmetoder gennem forskning. En kæmpe stor tak til Elisabeth Brix Andersen for at give en del af arven fra hendes mand videre til forskning, siger Lungeforeningens direktør Anne Brandt.

 

STØT LUNGEFORENINGEN OG FORSKNING

  • Du kan støtte med en enkelt donation
  • Du kan også betænke Lungeforeningen eller forskning i lungesygdomme i dit testamente
  • Dit bidrag nytter og kan være med til at behandle og forebygge lungesygdomme bedre
  • Du får et skattefradrag for din donation til Lungeforeningen - Læs mere
  • Der er særlige fradragsregler for donationer til forskning - Læs mere

Læs mere
Sådan støtter du
Forskning i lungesygdomme