×
×

Vaccinen kommer

Professor Ali Salanti (i midten) fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet er én af drivkræfterne bag den nye vaccine. Foto: Københavns Universitet/Mikael Schlosser

Siden COVID-19 brød ud, har forskere kæmpet for at finde en behandling og en vaccine, som kan hjælpe verden i kampen mod den sygdom, som har vist sig at være både lumsk og svær at behandle. Lungeforeningen har talt med bl.a. faglig direktør for infektionsberedskabet i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, om udviklingen af en vaccine.

Det er nu tre måneder siden, Corona-krisen for alvor ramte Danmark, samfundet lukkede ned, alt gik i stå og især lungepatienter gik i isolation for ikke at blive smittet med den lumske sygdom.

Siden den smitsomme sygdom brød ud, har forskere kæmpet for at finde en behandling og en vaccine, som kan hjælpe verden i kampen mod den sygdom, som har vist sig at være både lumsk og svær at behandle.

I denne uge kunne vi høre om et vellykket forsøg på at udvikle en vaccine på Panuminstituttet i København. Studiet tegner lovende og er blevet omtalt i flere medier.

Lungeforeningens formand Torben Mogensen, anæstesilæge og tidligere vicedirektør på Hvidovre Hospital, siger: - Det ser rigtig spændende ud, men der er desværre stadig et stykke vej igen, til en vaccine er på markedet. De går i gang med at teste den i december i år, og så vil der mindst gå et år derefter, før den kan være færdig godkendt. Man skal teste, om den laver de rette antistoffer i mennesker, og man skal teste, om der er bivirkninger, som eksempelvis er mere alvorlige, en at få sygdommen. Der kan blive en udfordring at teste den, fordi der er så få smittede i Danmark.

For lungepatienter vil en vaccine være en stor lettelse. En vaccine vil gøre det muligt igen at kunne færdes frit i samfundet uden at føle sig utryg. Desværre kan man ikke fastlægge en deadline for, hvornår den er klar, men der arbejdes imponerende hurtigt over hele verden på at finde frem til en.

-  Vi kan desværre ikke sætte en dato for, hvornår der er en vaccine, men udviklingen foregår i et hæsblæsende og imponerende tempo. Selv når vaccinen er færdigudviklet, er der stadig et stykke vej til, at lungepatienter i Danmark kan ’få den i armen’. Når vaccinen er klar, vil næste skridt være, at der er doser nok, og at de kan komme ud til befolkningen. Heldigvis investeres der massivt i, at det kan lykkes, fortæller Kåre Mølbak, der er faglig direktør for infektionsberedskabet i Statens Serum Institut.

Særligt USA har investeret massivt i at få udviklet en vaccine, men også Europa og Kina er særdeles aktive.

 

Fakta om godkendelse af vacciner og behandlinger:
Når det handler om vacciner til særlige akutte situationer som Corona-pandemien, kan det gå særligt hurtigt at få godkendt den.

Hvis en dansk eller europæisk virksomhed udvikler en vaccine eller behandling, kan virksomheden aktuelt få en godkendelse hos Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) på kun 70 dage mod normalt 210. EMA er et agentur i Den Europæiske Union med ansvar for evaluering og overvågning af lægemidler.

Lægemiddelvirksomhederne kan løbende indsende deres data til evaluering, lige så snart de er tilgængelige. Det er anderledes end en normal godkendelsesprocedure, hvor virksomheden indsender alle data samlet til sidst, når alt er færdigtestet,

EMA vurderer vaccinen eller behandlingen på vegne af alle landene i EU, og hvis man anbefaler den, udsteder EU-kommissionen en tilladelse til markedsføring i samtlige EU-lande.

 

Gratis vaccination mod lungebetændelse til ældre og sårbare - herunder mennesker med kroniske lungesygdomme

Indtil den 31. december 2020 er vaccinen mod lungebetændelse gratis efter lægelige vurdering for mennesker over 65 år, som lider af en kronisk sygdom, herunder kroniske lungelidelser. Fra 15. juni 2020 vil vaccinen også være gratis for ældre over 65 år. Kontakt din praktiserende læge, for at høre om du tilhører gruppen, som har ret til at få vaccinen gratis. Det vil være din praktiserende læge, som beslutter om, og hvordan du skal have den. Oplever du problemer med at få vaccinen, er du velkommen til at kontakte Lungeforeningens rådgivning.

 

Fakta om corona
Den helt rigtige betegnelse for conavirus er SARS-CoV-2. Den stammer fra den samme familie som SARS- og MERS virus. Den brød ud i Wuhan i Kina i 2019 og er langt mere smitsom, end man normalt oplever, en virus som eksempelvis en normal influenza er. Derfor har den spredt sig ekstremt hurtigt til resten af verden.

 

Følg studier og forskning om COVID-19 
Lægemiddelstyrelsen følger studier og forskning fra hele verden om medicin mod COVID-19 tæt. På deres hjemmeside, kan du se en liste over en række studier, som styrelsen mener, det er værd at lægge mærke til. Listerne opdateres løbende.

Du kan også følge med i nyt fra forskning på lungeområdet - herunder også COVID-19 her: www.lunge.dk/forskning

Lyt til udsendelsesrække 'Sygt nok' DR P1: Hvornår kommer Corona-behandlingen? 

Sidst opdateret: 
Torsdag, juni 11, 2020