3 gode råd til at passe på lungerne i koldt vejr | Lungeforeningen
×
×

3 gode råd til at passe på lungerne i koldt vejr


Printer-friendly version

Lever du med en lungesygdom, kan du opleve, at koldt luft i lungene kan virke ubehageligt.

Lungeforeningen giver dig her 3 gode råd til at passe på lungerne i koldt vejr.

  1. Bliv mest muligt indenfor. Udenfor kan det hjælpe lidt at dække mund og næse med et halstørklæde.
  2. Tal med din læge om evt. at tage mere af din bronkieudvidende behovsmedicin (”den blå”, f.eks. Bricanyl eller Ventoline)
  3. Kend dine tegn på en infektion/forværring: Det kan f.eks. være feber, eller at opspyt ændrer farve til gul/grøn mv. Aftal med din læge, hvordan du skal kontakte hende, eller evt. øge dosis af din medicin.

Hvorfor er kold luft i lungerne ubehageligt?

Når vejret er koldt, og der kommer koldt luft ned i lungerne, så kan du have en fornemmelse af, at din hals snører sig sammen, du bliver forpustet, og det er ubehageligt for dig at være udenfor.

Grunden til, at den kolde luft kan føles ubehagelig er bl.a., at kølig luft i lungerne frigiver stoffet histamin i lungerne. Det får dine forgreninger (bronkierne) i dit luftrør til at trække sig sammen, og det kan give hvæsende vejrtrækning og åndenød.

Kulden kan også gøre, at du som lungesyg med fx KOL eller astma oplever, at du bliver mere påvirket af din sygdom og oplever det, man kalder en forværring i sygdommen.

 

Kulden kan påvirke din lungesygdom

Hvis du er lungepatient, kan du opleve en forværring af din sygdom om vinteren i forhold til resten af året. Det skyldes både, at dine luftveje trækker sig sammen (på grund af af kulden) og bronkitis, som opstår på grund af virus og brændselspartikler fra fx brændeovne.

Hvis du er astmapatient kan du opleve, at du om vinteren har større behov for bronkieudvidende medicin.

Kategori: