×
×

6 råd til at få en god start på dagen


Få en god start på dagen

Som mange andre, der lever men en lungesygdom, oplever du måske, at du er mere påvirket af din sygdom om morgenen.

Du bliver måske nemmere forpustet, når du går i bad eller tager tøj eller du hoster mere.

Lungeforeningen har derfor lavet guiden 'En go' morgen' i samarbejde med mennesker, som lever med en lungesygdom, så du kan få en god start på dagen med dine lunger.

 1. For at få en god start på dagen, har du brug for en god nats søvn
  Prøv om du kan finde en ligge- eller siddestilling, hvor du kan have så fri en vejrtrækning som muligt. Undgå at drikke for meget væske lige inden du skal sove, så du undgår at vågne for at skulle gå på toilettet. Undgå især kaffe og alkohol. Kaffe kan gøre det svært at falde i søvn, og alkohol giver en dårligere søvnkvalitet. Stil din medicin frem ved din seng.
  Få 7 tips til en god nattesøvn
   
 2. Stil din medicin ved din seng
  Har du din medicin ved din seng, kan du tage den, så snart du vågner. Så behøver du ikke at bruge luft og kræfter på at rejse dig op efter din medicin. Du kan blive liggende i din seng, mens medicinen begynder at virke. Hav en flaske med vand klar ved sengen, så du kan skylle munden. Tager du forskelligt medicin, kan du prøve at ændre på rækkefølgen, så den passer dig bedst muligt.
   
 3. Tag dig god tid
  Stress og travlhed påvirker dit åndedræt negativt, så det bliver hurtigere, kortere, og anspændt. Når du føler dig presset på tid eller må bevæge dig hurtigt for at skynde dig, kan du lettere opleve anfald i din åndenød. Sørg for, at du har god tid til dine rutiner om morgenen. Undlad evt. at lægge aktiviteter, der involverer andre mennesker om morgenen.
   
 4. Mærk efter i din krop
  Når du har en lungesygdom, kan du opleve, at din energi og dit overskud kan svinge fra dag til dag og i løbet af dagen. Start derfor dagen med at mærke din krop og dit energiniveau. Spørg dig selv: Hvor meget kan jeg lave i dag og stadig have det godt?Det kan tage tid at lære at lytte til din krop. Hav tålmodighed og undgå at bebrejde dig selv, hvis du kommer til at mangle energi.
   
 5. Skab nye (gode) morgenrutiner
  Bliver dine symptomer med tiden værre, kan du opleve, at du ikke længere kan følge med i dine morgenrutiner. Find din egen nye morgenrytme. Gør medicinen til et morgenritual. Gør det til en vane at have ekstra god tid til de aktiviteter, der er særligt udfordrende for dig. Vælg de ting, der er vigtige for dig. Hvis det er at have en nystrøget skjorte på hver dag, så prioritér det.
   
 6. Stå op med et smil
  Et godt humør gør det nemmere at overskue dagens gøremål. Dårlig søvn og angst for et anfald af åndenød kan gøre det svært at bevare det gode humør. Prøv at fokusere på de ting du kan, frem for dem, du ikke kan. Gør gerne noget hver morgen, som gør dig glad: læs avisen eller nyd en kop kaffe til radioen.

Lungeforeningen ønsker dig en Go’ morgen!