×
×

5 gode råd til et bedre sex- og samliv



Måske bliver åndenøden for voldsom, hosten blusser op eller slimen generer mere, end den plejer. Du har simpelthen ikke luft nok til sex.

Hør Pia fortælle, hvordan hun bevarer intimiteten i sit parforhold i filmen nedest på siden.

Der kan være mange grunde til, at du kan få problemer med sexlivet, når du lever med en lungesygdom. Det er helt normalt, og det kan have både fysiske og psykiske årsager.

På denne side kan du høre Pia fortælle, hvordan hun og hendes mand holdt fast i intimiteten i deres parforhold, da sex ikke længere var en mulighed for hende, fordi hun ikke kunne få luft. 

Det, der er vigtigt for dig, er, at du taler om det og forsøger at finde ud af, hvad grunden er, så du også kan få hjælp til en løsning.

Her finder du gode råd fra blandt andre overlæge og lungespecialist  Martin Døssing, som har hjulpet mange lungepatienter med sex- og parforhold.

 

 

  1. Tal om det og bryd tabuet
    For mange kronisk syge menneskers er seksualitet er tabu, men at der er god grund til at tale om det, da undersøgelser viser, at du tackler din kroniske sygdom bedre, og oplever mere livskvalitet, når dit intime liv fungerer godt.
    Vores vigtigste råd er, at du ikke skal vente på, at andre spørger ind til emnet, heller ikke sundhedsfaglige kontaktpersoner. Hvis du oplever problemer eller usikkerhed af nogen art, skal du spørge. Langt de fleste vil gerne vil tale om de problemer, sygdommen giver deres privatliv – herunder også sexlivet. For mange af dem vælder det op med følelser og glemte behov. Så tal om det.
     
  2. Lav jeres egne aftaler om sex
    Har du problemer med vejrtrækningen, kan det være, at det kan virke ubehageligt for dig at kysse eller du oplever ubehag ved din krop og ikke har meget overskud til at være noget for din partner.
    Særligt hvis du er mand, kan det give præstationsproblemer, fordi du måske føler, at det er dig, der skal tage initiativet til sex. Lange tungekys er forbundet med intimitet, men det kan give kvælningsfornemmelser, hvis du i forvejen har svært ved at få vejret. Så må man undgå den slags kys og kysse på en anden måde eller, gøre noget andet i stedet. Budskabet er, at hvis den ene part er alvorligt lungesyg, så kan det blive nødvendigt at skabe en helt ny og fælles dagsorden. Simpelthen lave sine egne aftaler om sex og samvær.
     
  3. Ha’ sex når du har mest energi
    Måske har du det også lige som de fleste, der lever med en lungesygdom. Nemlig at du har mest energi midt på dagen. Og måske kan det derfor give mening for dig med sex midt på dagen og måske inden frokosten. Både at spise og fordøje kræver nemlig ekstra kræfter, når vejrtrækningen driller. Det kan også være nødvendigt for dig at tage tage et sug af bronkieudvidende medicin inden sex.
    Se samlejestillinger, der er velegnet til dig, der har problemer med lungerne.
     
  4. Gi' medicinen et tjek
    En del medicin, som bruges i behandlingen af lungesygdomme, kan have bivirkninger, som forhindrer rejsning hos manden – lægemidler som binyrebarkhormon, blodtrykssænkende midler og piller mod depression.
    Det kan derfor være en rigtig god idé at tage en snak med lægen og give medicinen et tjek og evt. udskifte til et andet præparat med færre bivirkninger. Din læge kan også henvise dig til hjælpemidler, der kan løse de fysiske problemer. Oplever du problemer med åndenød, kan du ½ til 1 time før samleje tage medicin, der udvider luftvejene - det kan både forbedre din fysiske præstation og øge trygheden.
     
  5. Sex uden samleje
    Det kan virke uromantisk at aftale på forhånd, hvornår og hvordan man skal have sex, men hvis både du og din partner er indstillet på det, så kan det lade sig gøre.
    Og uanset om det er samleje eller bare en anden form for sex eller nærhed, så er det afgørende for at bevare livskvaliteten. Det behøver nemlig ikke være decideret sex eller samleje.
    Måske er det rigtige for dig ikke at have samleje – i første omgang. I begyndelsen handler det om at få etableret en ny kontakt mellem dig og din partner. At få jer til at tale åbent om de her ting. Når samleje er udelukket, så giver det særligt manden frihed til at nærme sig sin partner uden at føle sig presset. Langt de fleste kan genoptage sexlivet i en eller anden form, og det øger livskvaliteten. For begge parter i forholdet. Men din og din partners åbenhed er en forudsætning for at kunne løse problemet. Derfor skal du bryde tabuet.

Denne film er produceret af Københavns Kommune i samarbejde med Lungeforeningen. Pia, som optræder i filmen, mistede sin mand Jørn kort efter optagelserne var færdige. Pia er meget glad for filmen, og det er efter hendes ønske, at vi viser den.