×
×

Hvad betyder mine røngtenbilleder?

Spørgsmål

Jeg har 40 % lungekapacitet tilbage. Kan du hjælpe mig med en tydning af følgende røntgen? Da det er lidt forvirrende.

2003: Let emfysematisk thoraxform. Ingen infiltrater eller pleuraekssudater. Hjertet relativt lille og midtstillet.
RD: Emfysematisk thoraxform.

2005: emfysematisk thoraxform med noget lavtstående og affladede diaphragmakupler. Ikke tilkommet friske infiltrater eller pleuraekssudater.

2008: Stationær emfysematisk thoraxform med affladede diaphragmakupler som led i kroniske forandringer. Ingen samlede infiltrater eller pleuraansamlinger.
RD: Kroniske lungeforandringer - stationært

Svar

De tre røntgenbilleder viser alle det samme, nemlig emfysem. Emfysem betyder en udtynding af lungevævet, og på røntgenbilledet vil det give anledning til, at brysthulen (thorax) vil se lidt mere tøndeformet ud, mellemgulvet er affladiget (affladigede diafragmakupler). Desuden vil der, når lungevævet er udtyndet, være mere luft i billedet, og det giver undertiden anledning til, at hjertet synes en smule mindre på billederne, uden at det er det i virkeligheden.

Sådan, som jeg læser dine røntgenbeskrivelser, er der ikke nogen forandringer fra 2003 til 2008. Når de beskriver infiltrater og pleuraeksudater, er det fordi, de kigger efter tegn til infektion eller hjertesvigt - og det har de altså ikke fundet på dine billeder.

Venlig Hilsen
Thomas Troelsen
Læge og frivillig rådgiver i Lungeforeningen