×
×

Jeg er bange for mit parforholds fremtid. Hvordan kan jeg få snakket med min partner om denne problematik?

Spørgsmål

Jeg er bange for mit parforholds fremtid. Jeg har en lungesygdom, som gradvist bliver værre. Det betyder, at jeg ikke længere kan de ting, som jeg plejer. Jeg ved, at det er utroligt vigtigt for min partner, at vi tager rundt sammen og oplever verden på vandreture osv. Det er ligesom det, der definerer vores forhold. Jeg føler ikke længere, jeg kan nyde vores ture grundet min sygdom, men det er et emne, som vi aldrig taler om. Hvordan kan jeg få snakket med min partner om denne problematik?

Svar

Svar fra Susanne Kitaj, socialrådgiver og familieterapeut

Det er en svær situation at have en lungesygdom, som forværres. Det er en glidende overgang til en anden type liv og en anden type parforhold, som kan være svær at acceptere. Særligt, når I har en interesse, som knytter jer sammen. Dertil kommer, at I ikke rigtig har fået talt det igennem. Jeg vil forslå dig, at I får talt om, hvad situationen er, og hvordan du har det, og deler jeres tanker omkring håb, drømme og bekymringer.

Du kan overveje at starte med nogle samtaler hos en psykolog, eller med en ven, som kan lytte og spørge ind til dine tanker, uden at komme med hurtige råd om, hvad du bør gøre. Det kan også hjælpe, hvis I som par taler med en person, der ved noget om det, at den ene er syg. Du kan også prøve at tænke over, hvordan I kan vandre sammen. Kan det være kortere ture, hvor du kan vende om, og din partner kan fortsætte? Eller skal I sammen finde en ny interesse?

Tænk også over, hvad du har lyst til at gøre mere af selv, og hvad der kan være din partners interesser. Det er en proces at acceptere situationen. Man må igennem de følelser, som knytter sig til sorg og tab af muligheder i livet. Det vil jeg anbefale dig at give dig tid og plads til. Krise kan give udvikling – dog kun, hvis man er i stand til at række hånden ud efter hjælp og at nytænke sit liv. Når du henvender dig for at få hjælp til jeres problem, viser det, at du har ressourcer, og jeg tror derfor, at I nok skal finde vej igennem jeres situation og komme styrket videre, når I først får taget hul på denne snak.