×
×

Behandling af lungepatienter rykker ud af sygehuse


I Jyllandsposten kunne man torsdag 3. maj 2018 læse, at behandling af kronisk syge lungepatienter rykker ud af sygehuset og hjem til egen læge.

Ifølge Jyllands-Posten er planen en udmøntning af den seneste overenskomst mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner.

Tanken er, at praktiserende læger i samarbejde med kommunerne på sigt skal overtage en lang række kronikergrupper, som ikke hører til på de højt specialiserede supersygehuse, som bliver indviet i de kommende år.

Set i det lys er Christian Freitag, formand for PLO, ganske tilfreds med udflytningen af lunge- og diabetespatienter.

Ifølge ham er kroniske patienter de senere år stille og roligt sivet ud i praksis, men:

- Denne gang sker det mere struktureret, og vi har en bedre beskrivelse af de grupper, som hører til hos os, siger han til Jyllandsposten.

 

Regioner: Udflytning af behandling svækker ikke kvaliteten

Samme dag kommer meddelelsen fra Danske Regioner, om hvordan udflytningen håndteres.

Det kommer ikke til at gå ud over kvaliteten af behandlingen, at praktiserende læger nu skal tilse egne patienter med type 2-diabetes og lungesygdomme.

Det forsikrer Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).

- Det er en klar præmis, at det her ikke er noget, der sker på bekostning af kvaliteten, siger hun til Ritzau.

Stephanie Lose medgiver, at de praktiserende læger ikke kan være eksperter på alle områder. Derfor oprettes en speciel hotline. Den kan de praktiserende læger benytte sig af ved tvivlsspørgsmål.

I den anden ende af røret sidder specialisterne på sygehusene.

- Der vil også blive stillet relevante efteruddannelsesmuligheder til rådighed. Det er lægen selv, der vurderer, om det er nødvendigt, alt efter hvilken opgave de får overflyttet, siger Stephanie Lose videre.

Hun mener, at behandlingen bliver mere helhedsorienteret med den nye model.

- For det første vil patienten nu rent geografisk være tættere på lægen. Borgere med kroniske sygdomme har mange besøg på sygehusene, så for dem vil det være en klar fordel.

- Den praktiserende læge kender patienten samlet bedre. Lægen har et bedre overblik - foruden den kroniske sygdom - over alt det andet, der fylder i patientens liv.

Stephanie Lose understreger, at det ikke er noget, som de praktiserende er blevet "presset ud i", da det er noget, der er blevet aftalt i overenskomstforhandlinger mellem parterne.

Udflytningen af kroniske patienter er en forløber for en større øvelse, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har annonceret som regeringens fremtidige politik for det nære sundhedsvæsen.

 

Lungeforeningen holder et vågent øje for patienterne

De praktiserende læger vil i fremtiden bidrage med en ekstra indsats for kronisk lungesyge borgere.

Det glæder formand i Lungeforeningen, Lone Christiansen sig til.

- Vi glæder os, ja, men i denne forbindelse er det selvfølgelig stadig vigtigt at holde fast i, at de meget alvorligt lungesyge mennesker, der har behov for det, fortsat bliver set af en ekspert med specialviden i lungesygdomme, siger hun.

Men fremover skulle det gerne betyde, at lungesyge mennesker får hurtigere hjælp til at undgå fx lungebetændelser og forværringer.

- I Lungeforeningen står vi til rådighed både for patienterne men også for Danske Regioner og PLO, med alt den viden om lungesyge menneskers behov, som vi har opbygget i de år, vi har ventet på en helhedsorienteret indsats, siger Lone Christiansen.

 

Læs mere

Ny aftale med de praktiserende læger, 19. september 2017

Læs om hvordan Lungeforeningen kæmper for lungesagen