×
×

Debat om passiv dødshjælp

Sundhedsministeren og et stort flertal i Folketinget er parate til at give alvorligt syge bedre muligheder for at fravælge livsforlængende behandling.

Det skriver DR.dk onsdag 6. september.

Forslaget lægger op til, at patienter skal have større mulighed for at sove stille ind og samtidig have bedre muligheder for at fravælge behandling på forhånd - selvom det kan koste dem livet.

Det mener et flertal af Folketingets partier med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i spidsen.

De er tæt på at indgå en aftale med sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som giver danskerne større indflydelse på deres livsafslutning.

- Det er ekstremt vigtig, vi sikrer, at folk får mere selvbestemmelse. Også i den sidste del af livet. Det betyder, at mulighederne for smertelindring skal udvides markant, i forhold til hvordan vi kender det i dag, siger Ellen Trane Nørby til DR.

 

Danske Patienter er positive

Hos foreningen Danske Patienter er vicedirektør, Annette Wandel, positiv over for ændringerne.

- Vi synes, det er et rigtig godt forslag, der styrker patienters mulighed for indflydelse på, hvordan man kommer herfra. Det gælder både, når man ikke er syg, og det gælder, når man er i den sidste del af livet, siger Annette Wandel til DR.

 

Lungepatienter har behov for palliation

I Lungeforeningen er man også positiv over for forslaget. Men man er samtidigt bekymret for om forslaget kobles til et meget stort behov for lindrende behandling af mennesker med en lungesygdom.

Det sker nemlig ikke systematisk i dag.

Lungeforeningen samarbejder tæt med Dansk Lungemedicinsk Selskab for at gøre opmærksom på manglen af palliation og lindrende behandling til lungepatienter i deres sidste tid, fordi ca. 95 procent den specialiserede palliative hjælp i Danmark gives til cancerpatienter.

Speciallæge i lungemedicin, Kristoffer Marså, har bidraget til samarbejdet fra Dansk Lungemedicinsk Selskabs side - og han har følgende kommentar til forslaget:

- Når politikerne taler om massiv smertebehandling taler de sig direkte ind i den meget problematiske situation, som vi har i dag, hvor størstedelen af al lindrende behandling går til cancerpatienter, siger han.

Patienter med livstruende sygdomme som fx KOL, lungefibrose og andre lungesygdomme oplever lidelser, der er mindst lige så store som hos patienter med kræft, men de får meget mindre hjælp i deres sidste tid.

Disse patienter lider af en åndenød, der er så omfattende, at sygdommen konstant er til stede i deres tanker og handlinger.

Lungepatienter har derfor brug for, at nogen tager sig tid til at tale med dem om deres ønsker, frygt og håb. Tid til at tale med dem om kvaliteten i det liv, de stadig lever.

Speciallæge i lungemedicin Kristoffer Marså:

- Lungepatienterne lider i tavshed, og de tilhører en gruppe, hvis behov for pallitative og lindrende tilbud politikerne også bør være opmærksomme på.

 

En værdig afslutning på livet

For lungepatienter findes der en anden mulighed end passiv dødshjælp. Den mulighed hedder palliation. Palliation har pr. definition det formål at forbedre livskvalitet hos patienter med livstruende sygdomme og hos deres pårørende.

- Vi kan lindre, vi kan give lungepatienterne et værdigt liv og en værdig afslutning på livet. Det ved vi allerede fra cancerpatienterne, hvor palliation er en veletableret del af den samlede behandling, siger Kristoffer Marså og fortsætter:

- Jeg håber, at vi en dag kan behandle vores patienter ud fra den lidelse, de lever med, og ikke ud fra om de har kræft eller ej.