×
×

Forbedret vaccine mod lungebetændelse på vej

På Aarhus Universitetshospital arbejder forskere på en ny vaccine mod lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis. Vaccinen er allerede testet på 3.000 voksne og 2.000 småbørn. Nu er man gået ind i sidste fase, hvor vaccinen skal testes på raske aarhusianere over 50 år.


Ny vaccine dækker bredere
Der findes allerede en vaccination mod lungebetændelse, men den nye version dækker flere typer af pneumokok-bakterien end den, der gives i dag.

- Det denne her vaccine kan er, at den har to typer mere end de 13 (undertyper af pneumokokker), som vi bruger i forvejen. Og det er de mest alvorlige typer af sygdomme, som vi ser med pneumokokker. Nu er vi nået ind i den sidste fase, og forhåbentligt betyder det, at vaccinen kan blive godkendt, siger Nina Breinholt Stærke, læge i Klinisk Forskningsenhed på Afdelingen for Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital. 


Stor betydning for lungesyge
70.000 danskere rammes hvert år af lungebetændelse, og mere end 1.600 dør årligt som følge af sygdommen.

Pneumokokker er den hyppigste årsag til lungebetændelse i Danmark, og for mennesker med lungesygdomme, kan det være særligt farligt. 

KOL-patient og tovholder i Lungeforeningens lokale træningsnetværk i Aarhus Vejlby, John Nedergaard, har selv prøvet på egen krop, hvordan det kan føles at have lungebetændelse med en kronisk lungesygdom: 

- Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet i mit liv. Du kan ikke få luft, og det er ganske grusomt. 

 

Lungeforeningens formand ser positivt på ny vaccine
Bestyrelsesformand i Lungeforeningen, Torben Mogensen, hilser den nye vaccine velkommen og håber, at mange vil deltage i forsøget. 

- Perspektiverne er, at man dækker bredere. Det vil sige, at der er flere, der kan undgå at få en lungebetændelse. Og lungebetændelse kan være en overordenligt farlig situation. Alle, der har en lungesygdom, som gør, at man ikke har den samme modstandskraft, som raske har, er i målgruppen. Så jeg er rigtig glad for, at man får en bedre mulighed for at beskytte sig. 

Formanden håber, at mange vil melde sig som testpersoner:

- Jeg håber, at interessen bliver stor, fordi det er dels til gavn for én selv, fordi man bliver vaccineret for nogle farlige bakterier, og dels så hjælper man jo alle de syge borgere, som har brug for beskyttelse. Så man har en win win situation for befolkningen i Aarhus. Jeg håber meget, at man vil deltage i forsøget. 

Se hele indslaget bragt på TV 2 Østjylland 10. juli 2019 om ny vaccine med formand i Lungeforeningen, Torben Mogensen

Der kan gå op til et par år, før vaccinen godkendes. 


88 raske personer over 50 år fra Aarhus søges
I alt skal forskerne bruge 88 personer fra Aarhus. Forsøgspersonerne, der bliver udvalgt, skal møde op to gange i Infektionsklinikken på Aarhus Universitetshospital.

Du kan deltage i forsøget, hvis du er minimum 50 år, sund og rask. Du må ikke tidligere være vaccineret med en pneumokok-vaccine eller have haft infektion med bakterien. Du kan som udgangspunkt ikke deltage som testperson, hvis du har en lungsygdom, men som lungesyg kan du naturligvis opfordre raske mennesker i din omgangskreds i Aarhus til at melde sig som testperson. 

Hvis du er interesseret i at deltage i eller høre mere om forsøget, kan du ringe til projektsygeplejerskerne på tlf. 24777995 // 40459815, eller sende en e-mail til auh.afdelingq.kf@rm.dk

 

Tilskud fra Sundhedsstyrelse til nuværende vaccine 
Har du KOL og er over 65 år eller har en lungefunktion på under 40 %, kan du få tilskud fra Sundhedsstyrelsen til den vaccination mod lungebetændelse, som allerede eksisterer i dag. 

Kontakt din egen læge hvis du tror, du kunne have gavn af en pneumokok-vaccine mod lungebetændelse.


Se indslag i TV Østjylland sendt 10. juli 2019 med formand i Lungeforeningen, Torben Mogensen

Frivillige søges: Ny vaccine mangler testpersoner

Læs mere om lungebetændelse