×
×

Har sangtræning effekt for lungepatienter?

Rigtigt mange mennesker, der synger i lungekor rundt om i landet, kan skrive under på, at deres vejrtrækning bliver bedre af at synge.

Derudover skaber det glæde, samhørighed og livsmod, og kan være med til at bryde den sociale isolation, som desværre rammer mange lungepatienter.

Nyt dansk forskningsprojekt, som bl.a. er støttet af Danmarks Lungeforeningens Fond, vil nu se på effekten af sangtræning.

 

Et liv med store begrænsninger

At leve med en lungesygdom har alvorlige konsekvenser i form af forringet livskvalitet og en hverdag præget af store begrænsninger med hyppige luftvejsinfektioner samt hoste og åndenød som fast følgesvend. 

Hertil kommer psykiske følgevirkninger som angst og depression.

Men selvom de mange erfaringer taler sit tydelige sprog, nemlig at det er godt for både humøret og vejrtrækningen at synge, når man har en nedsat lungefunktion, så mangler der videnskabelige beviser for effekten.

Det skal det nye danske forskningsprojekt lave om på.

 

Er sang ligeså godt som træning?

Forskningsprojektet er det første af sin art i Danmark og udspringer af et samarbejde mellem Lungemedicinsk Forskningsenhed på Region Sjælland og Danmarks Grundforskningsfonds Center for Music in the Brain under Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

I projektet vil man sammenligne sangtræning med fysisk træning i de kommunale sundhedscentre, og som i andre videnskabelige forsøg skal der trækkes lod i forhold til, hvilken aktivitet, holdet skal have.

 

Mindst 11 kommuner deltager

Effekten vil blive målt på forskellige parametre som lungepatienternes livskvalitet, psykologiske velbefindende som depression, angst og stress, lungefunktion samt generelle aktivitets- og funktionsniveau.

Flere hundrede patienter fra foreløbig 11 kommuner kommer til at deltage i forsøget, der også vil se på, om frafaldet i sangtræningen er lavere end ved et traditionelt fysisk rehabiliteringsforløb.

Overlæge og forskningsleder Uffe Bødtger fra Lungemedicinsk Afdeling på Næstved Sygehus ser frem til forskningsprojektet:

-          Vi skal nu til at undersøge, om det at gå til sang to gange om ugen er ligeså godt som at gå til træning to gange om ugen på en række forskellige parametre. Vi ved fra folk med en eller anden form for lungesygdom, som synger i et lungekor, at de er rigtig glade for det. 

Fysiologisk set styrker sangtræning mavemusklerne - dem som vi kalder mellemgulvsmusklen. Det er vores vigtigste vejrtrækningsmuskel, som bliver stærk af at synge, forklarer Uffe Bøtger.

-  Lige nu er der mest bevis for, at sport og motion har en lang række store fordele for vores helbred – der er vi ikke på lige så sikker grund, når det drejer sig om sang. Men det vil vi rigtig gerne undersøge og vide mere om, siger han.

 

Fakta om projektet

  • Forløbet varer 10 uger med træning to gange ugentligt med et forløb i efteråret 2017 og et forløb i foråret 2018.
  • Følgende kommuner deltager: Lolland, Vordingborg, Faxe, Slagelse, Rudersdal, Helsingør, Silkeborg, Hedensted, Ikast-Brande, Lemvig, Vesthimmerland. Derudover er der et par stykker yderligere, som overvejer deltagelse.
  • Hvis man er interesseret i at deltage, skal man henvende sig til sundhedscenteret i de kommuner, der medvirker. Nogle er færdige med at rekruttere til efterårsholdet, mens der stadig er pladser hos andre.
  • Projektleder er Mette Kaasgaard, der er klassisk sanger og sangpædagog og ph.d.-studerende ved Danmarks Grundforskningsfonds Center for Music in the Brain (MIB) under Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.
  • Projektet støttes af Danmarks Lungeforenings Fond, TrygFonden, Folkesundhed i Midten (Region Midt), Fonden til Lægevidenskabens Fremme, Aase og Ejnar Danielsens Fond, Region Sjælland (Produktion, Forskning og Innovation), Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
  • Øvrige deltagere i forskergruppen er Peter Vuust, professor, leder af MIB, Uffe Bødtger, Overlæge, PhD, forskningsleder, Næstved Sygehus, Ole Hilberg, overlæge, dr. med., Medicinsk Afd. Vejle Sygehus, og Anders Løkke, overlæge, Lungemedicinsk Afd., Aarhus Universitetshospital.

 

Yderligere information

Lungeforeningen har lungekor i hele landet
Danmarks Lungeforenings Fond