×
×

Ny metode til blodprøver

Ny dansk teknik udviklet af forskere på Aalborg Universitet, Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland befrier akutte patienter for smertefuldt indgreb, når blodet skal analyseres.

Mange lungepatienter har gennem tiden oplevet at få en smertefuld blodprøve taget fra håndleddet for at måle tal for iltindhold, kultveiltindhold og blodets syre-base status.

Den nye metoden gør det muligt at hente de vigtige oplysninger ud af blodet ved at beregne tallene på baggrund af en almindelig blodprøve taget fra blodkarrene (venerne) i armen.

I stedet for fra pulsårerne (arterierne), som det ellers har været nødvendigt hidtil via en arteriepunktur i håndleddet, og som for mange er ganske smertefuld.

I 2015 gav Lungeforeningen med en støtteerklæring sin opbakning til forskning i at udvikle metoden.

 

Hurtigere med den rigtige behandling

Normalt tages den type af blodprøver fra håndleddet.

Det gør man, fordi blodet i pulsårerne kommer friskt fra hjertet og lungerne, hvor det har fået tilført ilt, inden det via venerne transporteres tilbage til hjertet.

Men med en ny matematisk algoritme døbt "v-TAC" kan man med stor præcision skaffe de oplysninger, man har brug for fra venerne.

Og det endda inden for få minutter, hvor det før hen kunne tage op til ti minutter, hvis ikke man kunne få nålen til at ramme arterien i første forsøg.

- Det er et tigerspring fremad, fordi patienterne nu hurtigt kan få svar på, hvordan hjerte og lunger fungerer sammen, og på den måde kan personalet hurtigere give dem den rigtige behandling, siger Claus Brøckner Nielsen, der er lægefaglig direktør på Regionshospital Nordjylland til DR Nordjylland.

 

Mindre ventetid for patienterne

En anden fordel ved, at en stor del af blodprøverne nu kan tages fra venerne er, at prøverne kan foretages af både læger, sygeplejersker, bioanalytikere og laboranter.

- Før i tiden var det sådan, at nogle patienter skulle ligge og vente på, at der kunne komme ind læge og tage den her blodprøve. Lægerne skal jo se til de allerdårligste patienter først, og så lå patienterne faktisk og led, indtil de kunne få taget blodprøven. Nu er der flere, der kan tage den, fortæller Claus Brøckner Nielsen.

Metoden er udviklet af en gruppe forskere fra Aalborg Universitet, Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland.

Den adskiller sig ifølge folkene bag ved at være meget mere præcis og robust, end de forsøg man tidligere har gjort på at løse problemet og undgå at tage mange blodprøver fra arterierne.

Endnu er metoden ikke indført andre steder end i Nordjylland.

 

Læs mere

Se hele DR Nordjyllands gennemgang af metoden

Få rådgivning og hjælp i Lungeforeningen