×
×

Sygeplejerskekonflikt må stoppe nu

Sidst opdateret: 
18-08-2021

Konflikt risikerer alvorlige og langsigtede konsekvenser for mennesker med kroniske og langvarige sygdomme. Danske Patienter opfordrer til, at man straks finder en løsning – enten ved forhandlingsbordet eller på Christiansborg.

Forsinket udredning af patienter med demenssygdom. Udsatte operationer for mennesker med smerter og nedsat livskvalitet på grund af gigtsygdomme i hofter og knæ. Øget risiko for alvorlige infektioner hos nyrepatienter, der oplever længere ventetider på at få indopereret en fistel, der sikrer adgangsvej til at få blodet renset i dialyse. Barnløse, der får udskudt deres behandling. Overbelægning med øget risiko for fejl, fordi patienter ikke kan udskrives. Lungepatienter, der ovenpå en hård coronakrise risikerer at blive overset med deres ensomhed og uoprettelige funktionstab.

Listen over de mulige konsekvenser, som sygeplejerskekonflikten kan medføre for patienterne og deres pårørende er lang.

Det er ikke vores opgave som patient- og pårørendeorganisation at vælge side i en lovlig arbejdsmarkedskonflikt. Men patienterne er taberne i den fastlåste situation, og derfor må vi på det kraftigste opfordre til, at der straks findes en løsning, så sygeplejerskerne kan komme tilbage til arbejdet.

Klaus Lunding, formand for Danske Patienter

 

Det haster med en løsning – for patienternes skyld
Også på lang sigt kan konflikten få alvorlige konsekvenser for patienterne. Udskudte operationer vil skabe en pukkel af patienter, der venter på en operation, der kan forbedre deres livskvalitet og reducere invaliderende smerter og funktionstab. En pukkel, som allerede er opbygget på grund af udsatte operationer under coronakrisen. Den manglende eller forsinkede udredning af kronisk og alvorlig sygdom risikerer at sætte langvarige og uoprettelige spor.

De seneste orienteringsmøder mellem Dansk Sygeplejeråd og Danske Regioner og KL har ikke givet resultater, og der er ikke aftalt nye forhandlinger.

Parterne må til forhandlingsbordet med det samme. Og hvis man kaster håndklædet i ringen, må regeringen på banen. Det nuværende ”chicken game”, hvor der ikke sker fremskridt, gør alle parter til tabere – men først og fremmest patienterne.

Klaus Lunding