×
×

Forværring af lungesygdom (exacerbation)

Hvad er exacerbation?

Exacerbation betyder forværring. En exacerbation er en midlertidig forværring af din kroniske lungesygdom.

Der er først tale om en exacerbation, hvis forværringen er mere end blot den normale ”dag-til-dag-svingning” og kræver en ændring i din faste behandling.

Her på siden kan du læse om, hvorfor exacerbation opstår, hvordan det behandles, og hvilke tegn du selv kan være opmærksom på.

 

Forværringer opdeles i tre kategorier, der har betydning for behandlingen:

  1. Mild exacerbation klares ved at øge dosering af din vanlige lungemedicin.
  2. Moderat exacerbation behandles hos praktiserende læge (eller vagtlæge) med antibiotika og/eller binyrebarkhormon (Prednisolon-kur).
  3. Svær exacerbation defineres om en exacerbation som kræver indlæggelse eller anden sygehuskontakt, fx skadestue.

Alle exacerbationer er milde i starten, dvs. at mange exacerbationer kan stoppes, hvis de behandles med det samme.

Så vær opmærksom på ændringer i dine lungesymptomer (se længere nede i teksten) og søg hjælp hos læge, hvis du er i tvivl. På den måde kan du undgå at en forværring udvikler sig.

Exacerbationer ser man oftest hos mennesker med KOL, astma, bronkiektasi eller lungefibrose.

Har du forværring i bronkiektasi eller lungefibrose bør du kontakte sin læge med det samme mhp. vurdering. Er du i tvivl bør du altid kontakte lægen uanset, hvilken lungesygdom du har.

 

Hvad kan årsagen være til exacerbation?

Den hyppiste årsag til exacerbation er øget irritation i bronkierne (luftrør). Irritationen opstår som regel på grund af infektioner eller partikler, og det er hyppist infektioner på grund af enten virus eller bakterier. 

Her kan du læse om de tre forskellige årsager til exacerbation.

 

Virus

Forekommer hyppigst. Er det de fleste kalder influenza. Mærkes som snue, utilpashed og ondt i halsen. Hos alle er der irritation i slimhinderne i næse, bihuler og svælg. Hos lungesyge udløses der en yderligere irritation i bronkieslimhinderne. Denne irritation laver sekret og hævelse som giver åndenød og utilpashed.

 

Bakterier

Efter fx virusinfektioner kan bakterier lettere inficere de ømme slimhinder og det ekstra sekret. Typisk kan bakterieinfektion holde sig i bronkierne (bakteriel bronkitis) eller komme hele vejen ud i lungen (bakteriel     lungebetændelse = pneumoni).

 

Partikler

Udsættelse for partikler: røg (tobak, brænde, stearinlys, grill, stegepande), støv (arbejdsplads, korn, indelukkede rum).

Ud over virus, bakterier og partikler kan andre almindelige årsager til forværring fx være: vejret, sindsstemninger, dagens aktiviteter, dårlig søvn og meget andet.

 

Hvilke symptomer tyder på exacerbation?

En forværring af dine lungesymptomer som fx åndenød, hoste, opspyt, trykfornemmelse om brystet, træthed eller infektionstegn som feber og almen utilpashed.

 

Hvordan undersøger man for exacerbation?

Det vigtigste er, at du er opmærksom på ændringer i dine symptomer. Dvs. at du skal holde øje med om din sygdom ændrer sig. Som hjælp kan du bruge et skema (CAT-skema) til at vurdere dine symptomer. Scorer du 4 point eller mere, end du plejer, taler det for en infektion. Det kan derfor være en god idé at udfylde skemaet, når din sygdom er i en rolig fase. CAT-skemaet bruges normalt kun til KOL, så spørg din læge om du kan bruge det, hvis du har en anden lungesygdom. CAT-skemaet finder du på www.helbredsprofilen.dk

Ved mulig forværring vil din læge spørge dig grundigt om symptomer, lytte dig på brystkassen, og evt. måle ved blodprøve om der er infektion (CRP).

På sygehus vil du desuden få taget røntgenbillede af lunger, og få undersøgt dit opspyt for bakterier.

 

Hvem og hvor mange får exacerbation?

Alle lungepatienter vil opleve udsving i deres symptomer. Det er ikke alle, men nok de fleste, som får moderate eller svære forværringer, dvs. i en sådan grad som skal behandles med lægehjælp.

 

Hvad er behandlingen for exacerbation?

Vigtigst i behandlingen er at forebygge. Fysisk aktivitet, sund kost, influenza-vaccination, fast inhalationsbehandling og at undgå tydeligt smitsomme personer, er bevist at mindske risikoen for forværringer.

Det er vigtigt, at du er bekendt med, hvordan du ændrer din behandling hvis du oplever en exacerbation. Det bør du tale med din læge om. For det meste indebærer det at øge den fast forebyggende medicin og at tage mere af den akutte medicin.

Er ændring i din vanlige medicin ikke nok, så bør du have ordineret antibiotika, hvis din læge mistænker infektion med bakterier. Hvis din læge vurderer, at antibiotika og ændring i din vanlige medicin ikke er nok, så vil du få binyrebarkhormon (Prednisolon), typisk i en 10-dages kur.

Hvis du bliver så syg, at du må indlægges, så er der på hospitalet mange muligheder for at hjælpe åndenød, give antibiotika og hjælpe på andre vis.

Få gode råd om behandling og forebyggelse af forværringer på www.helbredsprofilen.dk

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Det bedste du kan gøre, er at forebygge og have en handlingsplan for hvordan du ændrer din medicin hvis du skulle få en exacerbation. Det er vigtigt, at du holder dig fysisk aktiv og dagligt får motion. Du skal også sikre dig, at du tager din inhalationsmedicin korrekt.

Tal med din læge hvis du har hyppige exacerbationer eller har vedvarende ændring i symptomer. Andre sygdomme kan give symptomer, der ligner forværring af lungesygdomme.

 

Hvor kan jeg læse mere om exacerbation?

Læs mere om forskellige typer lungesygdomme hvor forværringer kan være relevante

Få også tips og viden om at leve med KOL på www.helbredsprofilen.dk

Sundhedsfaglig redaktør: 
Uffe Bødtger, overlæge, Næstved Sygehus