×
×

Lad vaccinen hjælpe dig gennem vinteren

Lad vaccinen hjælpe dig gennem vinteren

Mennesker med en lungesygdom bør altid tage imod tilbuddet om influenzavaccination, fordi en lungebetændelse kan give permanent forværring af lungefunktionen.

I Asien er der mange steder tradition for at tage en maske for munden, når man omgås mennesker, der kan bære smitte. Både ude i offentligheden og hjemme i privaten.

– Det virker, for de fleste bakterieinfektioner kommer via dråber fra fx spyt. Men det bliver nok svært at overbevise folk om at gå med sådan en maske herhjemme, siger Ole Hilberg, formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab (DLS).

Ole Hilberg er til daglig tilknyttet Sygehus Lillebælt som overlæge på lungemedicinsk afdeling i Vejle. I ambulatoriet anbefaler han altid sine lungepatienter at tage imod tilbuddet om vaccination imod influenza.

– Influenza er en virussygdom, og virus smitter meget nemmere end bakterier. Med vaccinen er man gennemsnitligt 80 % beskyttet imod at blive inficeret. Det er en vigtig forebyggelse, for influenza er en alvorlig sygdom, hvis du lider af en lungesygdom, forklarer han.


Undgå infektion

Når lungerne bliver inficeret, er det enten med en virus eller en bakterie.

Virus, hvad enten det er influenza eller almindelig forkølelses-virus, kan overleve længe uden for menneskekroppens varme og fugtige miljø. 

Du kan få virus på hænderne alle mulige steder, og fra hænderne kommer virus let i kontakt med slimhinderne i fx næsen eller munden. Derfra er der ikke langt til luftvejene.

De færreste bliver livstruende syge af en virusinfektion i lungerne – heller ikke influenza. Men virusangrebet svækker immunforsvaret, så en bakterieinfektion efterfølgende kan udvikle en alvorlig lungebetændelse.

For lungesyge mennesker gælder det desuden, at lungefunktionen kan blive permanent nedsat, når lungerne har været igennem en infektion – hvad enten den skyldes virus eller bakterier.

– Derfor er det bedste råd til mennesker med lungesygdomme, at de skal undgå at udsætte sig for infektion.

Lad være med at komme i kontakt med syge mennesker. Sprit hænderne af, når du har været i berøring med ting, mange andre har rørt. Og vask hænderne, når du kan komme til det, konstaterer Ole Hilberg.

Dine lunger er udsatte

Lungepatienter har nedsat immunforsvar og er ekstra udsat for at blive inficeret. Mange med fx KOL er samtidig ramt af bronkiekstasier i lungerne, hvor der kan samle sig slim. 

Bronkier, hvor slimen kan blive liggende, udgør et perfekt miljø for både bakterier og vira.

– Det er vigtigt at holde sine luftveje rene. Ved at overholde råd om hygiejne kan du forsvare dig imod virus og bakterier udefra. 

Med en PEP-fløjte kan du rense lungerne for slim og dermed give infektioner dårligere muligheder for at brede sig, hvis de skulle nå ned i dine lunger, siger Ole Hilberg.

Han understreger, at en lungesygdom gør dig mere udsat af to grunde: Dels har du sværere ved at skille dig af med virus, når det er kommet ned i lungerne, fordi du så ikke kan transportere slim op fra luftvejene. 

Og dels giver dit svækkede immunforsvar virus nemme vilkår for at inficere lungerne og skabe en farlig lungebetændelse.


Søg behandling

Det er vigtigt at tage sine forholdsregler imod sygdom. Men hvis du alligevel bliver syg, er det lige så vigtigt, at du er opmærksom på dine symptomer.

– Når du lider af en lungesygdom, kan en infektion hurtigt udvikle sig til noget voldsomt. Så du skal kontakte din læge med det samme, hvis du fx får feber, øget åndenød eller hoster gul slim op.

Jo hurtigere, en infektion kommer i behandling med antibiotika, jo mindre skade gør den, siger Ole Hilberg.

Han hører ofte fra patienter, når de bliver indlagt med lungebetændelse, at de ”har ligget et par dage” og været rigtig dårlige. Og det er ikke heldigt, for det betyder, at infektionen har tid til at brede sig og få ekstra godt fat.

– Hvis du vil have den bedste livskvalitet, når du lever med en lungesygdom, skal du undgå at blive syg. Så tag imod tilbud om vaccination imod influenza, pas godt på dig selv med især hygiejne, bed andre om at tage rimelige hensyn.

Og få hjælp fra lægen, hvis det alligevel går galt, siger overlæge Ole Hilberg.

Læs mere her om hvordan du undgår infektioner