×
×

Over halvdelen kan have gavn af at korrigere inhalationsteknik eller medicin

Bruger du inhalationsmedicin, er de vigtigste indåndinger i løbet af din dag dem, du foretager gennem din inhalator. Men har du ikke den rigtige teknik eller inhalationsdevice, får du ikke den fulde effekt af medicinen. Det er der desværre rigtig mange, der ikke gør, og konsekvensen er forværring af lungesygdommen.

Vi får mange ind, som tror, at de har brugt deres inhalator rigtigt i flere år, men hvor vi må konstatere, at det har de ikke. Det er rigtig ærgerligt, for medicinen har en forebyggende effekt, der er med til at bremse udviklingen af lungesygdommen.

Lotte Hasling Koldbøl Jørgensen, sygeplejerske og projektleder


Der findes et væld af inhalationsdevises og måder at tage inhaltionsmedicinenen på. Det giver mulighed for at skræddersy en behandling, der passer præcist til den enkelte lungepatient. Men det giver desværre også meget forvirring hos personer, der skal inhalere medicinen, samt hos læger og sygeplejesker, der skal ordinere den. Den udfordring har et nyt dansk studie fokus på at afhjælpe. 


Nyt dansk studie skaber guidelines
Sygeplejerskerne Lotte Hasling Koldbøl Jørgensen og Karoline Litrup King fra KOL-Klinikken i Aarhus er projektledere i et nyt dansk studie, som skal være med til at klarlægge nye guidelines til landets læger og sygeplejesker. Ønsket er, at det sundhedsfaglige personale på den måde kan ordinere den bedste medicin og inhalationsdevice fra start til den pågældende lungepatient – eller løbende korrigere i takt med udviklingen af lungesygdommen. 

– Studiet sammenligner og tester blandt andet udstyr til at tjekke inhalationskraft og -teknik, og dermed har vi fokus på at kvalitetssikre udstyret. Det overordnede mål for studiet er at skabe nogle kliniske guidelines, så læger og sygeplejesker bedre kan skræddersy inhalationsbehandlingen til den enkelte patient, siger Karoline Litrup King. 

Studiet startede som et pilotprojekt på Aarhus Universitetshospital men har senere bredt sig til at være et regionalt studie. I første runde af studiet, blev der lavet målinger af 600 patienter. Her viste resultaterne, at 54% skulle skifte inhalationsdevice eller korrigere i deres teknik. Næste runde af studiet kommer til foregå i løbet af 2020, hvorefter de kliniske guidelines bliver udarbejdet.  


Den forebyggende effekt
Inhalationsmedicin adskiller sig fra andre typer af medicin ved, at den skal indåndes for at virke i lungerne. Derfor kræver det den rigtige teknik, for at medicinen kommer helt ned i lungerne og får den fulde effekt. På KOL-Klinikken i Aarhus får Lotte Hasling Koldbøl Jørgensen og Karoline Litrup King dagligt patienter ind, der ikke har styr på inhalationsteknikken.

– Vi får mange ind, som tror, at de har brugt deres inhalator rigtigt i flere år, men hvor vi må konstatere, at det har de ikke. Det er rigtig ærgerligt, for medicinen har en forebyggende effekt, der er med til at bremse udviklingen af lungesygdommen, siger Lotte Hasling Koldbøl Jørgensen. 

Der findes forskellige inhalationdevices, som passer til forskellige behov. Dog har 87% af dem, der benytter pMDI (spray) og op mod 61 % af dem, der benytter DPI (pulver), har fejl i inhalationsteknikken. Det viser et større internationalt studie ifølge det videnskabelige magasin ”Primary Care Respiratory Medicine”. Det er tal, der ifølge Lotte Hasling Koldbøl Jørgensen og Karoline Litrup King desværre passer meget godt med det, de ser i deres hverdag. De opfordrer derfor til at opsøge sin læge, hvis man er det mindste i tvivl om teknik eller medicinform. 


Otte uger før ny medicin eller teknik får effekt
Når lungepatienter får vejledning til en bedre teknik eller får et ny inhalationsdevice, som passer bedre til dem, kan det for nogle i starten være vanskeligt at forholde sig til forandringerne i kroppen. 

– Mange bliver utrygge, når der sker noget nyt i kroppen. Men det er ofte fordi, medicinen kommer ned og virker i de dybere lungevæv og ikke overfladisk som før. Det er bare rigtig vigtigt, at det kommer ned i de dybere lag for at stabilisere lungesygdommen og forbygge, at den udvikler sig, siger Lotte Hasling Koldbøl Jørgensen, der tilføjer, at lungepatienter gerne skal vente otte uger, før kroppen har tilpasset sig den nye teknik eller medicin.



Har du det rigtige inhalationsdevice? 

Pulver
Til dig der kan suge længe og kraftigt

Spray
Til dig der har god koordinationsevne samt kan inhalere længe og roligt

Spacer til spray
Til dig der har brug for hjælp med koordineringen af spray og/eller ikke kan inhalere længe nok. Kræver rolige og langsomme vejrtrækninger.

Der kan være mange små forhindringer for, at inhalationsmedicinen ikke bliver taget korrekt. Tag derfor en snak med din læge, hvis du er det mindste i tvivl om din teknik, eller hvis ønsker at få et inhalationsdevice, der passer bedre til din hverdag.