×
×

”Vi skal være tæt på og til stede”

Lungesygdom kræver sygepleje med faglighed, nærhed og personligt engagement. Telemedicin giver gode muligheder for en individuel og nærværende behandling, vurderer pioner-teamet på Hvidovre Hospital.

På Hvidovre Hospital har lungemedicinsk ambulatorium i 8 år videreudviklet telemedicin (NetKOL), og afdelingen har derfor en fast, dedikeret gruppe sygeplejersker med stor indsigt og erfaring i at skabe tryghed og livskvalitet for mennesker med lungesygdom via elektronisk udstyr.

Hvidovres lungemedicinske ambulatorium har prioriteret indsatsen, og succesen på Hvidovre hviler på faglighed og personligt nærvær, forklarer forskningssygeplejerske og projektleder Eva Brøndum.

– Vi har haft et fast koncept med de samme sygeplejersker og læger. Teamet har fået stor indsigt i, hvordan telemedicin kan supplere de øvrige behandlingstilbud, og teamets engagement har været afgørende for, at tilbuddet er blevet så populært, fortæller hun.

Vi er lidt foran i Hvidovre, fordi vi allerede har et fagligt stærkt og meget dedikeret sygeplejeteam.

Ved siden af patientkontakten har sygeplejerskerne løbende været samlet til udviklingsmøder med de lungemedicinske hospitaler, der deltager i NetKOL. Her har de kunne dele deres erfaringer om ny teknologi og nye arbejdsgange.

– Både de interne og eksterne udviklingsmøder skal fortsætte, når vi går i gang med det nye telemedicinske tilbud. Erfaringsudvekslingen giver stort udbytte, når vi skal vise borgerne, at vi er tæt på og til stede, siger afdelingssygeplejerske Dorte Müller, der har styret den daglige drift på Hvidovre.

 

Fantastisk redskab til forebyggelse
I Region Hovedstadens hidtidige system har videokonsultation spillet en vigtig rolle. Video vil også fortsat være en del af TeleKOL-tilbuddet i Region Hovedstaden. Det er Hvidovreteamet meget glad for. –

Telemedicin kan også fungere uden video. Den løbende kontrol af borgernes symptomer og iltmætning er et væsentligt redskab for de telemedicinske sygeplejersker, som hurtigt kan kontakte en borger og sætte forebyggelse i gang, hvis tallene går den forkerte vej, siger Eva Brøndum, der bliver suppleret af Dorte Müller:

– Men video er blevet vores primære adgang til kontakt og dialog med mange af patienterne. Lægerne afholder også deres årskontrol over video. Under corona-krisen har mange med lungesygdom været isoleret, derfor har vi øget kapaciteten til max. Vi hører fra mange patienter, at det skaber stor tryghed, siger afdelingssygeplejersken.

 

Faglighed og personligt engagement
– Vi er lidt foran i Hvidovre, fordi vi allerede har et fagligt stærkt og meget dedikeret sygeplejeteam. Vi har i øvrigt også en teknisk afdeling, som er virkelig gode til at få borgerne i gang med at benytte udstyret, fortæller Dorte Müller og tilføjer:

Borgere med lungesygdom skal vide, at når de bruger telemedicin, er der nogle dygtige sygeplejersker med stor faglighed og personligt engagement, som forstår patienten og KOL.

– Borgere med lungesygdom skal vide, at når de bruger telemedicin, er der nogle dygtige sygeplejersker med stor faglighed og personligt engagement, som forstår patienten og KOL. Det er en forudsætning for, at den digitale løsning giver mening.

Hvidovre lungeambulatorium starter sammen med en række andre forsøgskommuner allerede i slutningen af efteråret med at bruge telemedicin og skaffe nye brugere. Tilbuddet vil dække hele landet fra foråret 2021.

Sidst opdateret: 
Fredag, januar 28, 2022