×
×

Kender I en god psykolog, som ved noget om transplantation?

Spørgsmål

Jeg er lungetransplanteret, og alt er gået godt. Dog slider jeg stadig med, at jeg er meget følelsesmæssigt påvirket.

Der skal intet til, så bliver jeg ked af det og græder over ingenting. Min grundfølelse er livsglæde og taknemmelighed over at være blevet transplanteret.

Jeg har stor glæde over min familie, som støtter mig rigtig meget. Jeg har derfor fået bevilget 10 besøg hos psykolog, men jeg ved ikke, hvem jeg skal kontakte. Har du tips til gode psykologer, som ved noget om kronisk syge og transplantation?

Svar

Svar fra psykolog i Lungeforeningens rådgivning

Det lyder til at have været et hårdt forløb, du og din familie har været igennem.

En lungetransplantation er et stort indgreb - både fysisk, psykisk og socialt - så jeg kan godt forstå, at du er overvældet af følelser.

Det er godt, at du har opdaget, at de negative og de positive følelser kan gå hånd i hånd, og at din grundfølelse trods alt er livsglæde og taknemmelighed.

Derfor synes jeg stadig, det er en rigtig god idé, at du bruger den henvisning, du har fået til psykolog.

Jeg kender ikke mange psykologer i dit område. Men www.psykologeridanmark.dk er et godt søgeredskab, som jeg ofte bruger. Her kan du søge på kriterier for at finde frem til psykologer, som kan være gode for dig.

Jeg anbefaler, at du ringer op og fortæller kort om dine udfordringer. Allerede i en telefonsamtale vil du måske kunne få en fornemmelse af, om I ”svinger godt”. Det er en nemlig vigtigt, at man ”kommer godt ud af det” med psykologen. Så får forløbet ofte det bedste resultat.

Se flere spørgsmål og svar i Lungeforeningens Brevkasse.