Flere kan tage stilling til organdonation | Lungeforeningen
×
×

Flere kan tage stilling til organdonation

Printer-friendly version

Fra 1. juli 2019 bliver det også muligt for 15-17 årige at tage stilling til organdonation.

Det er en ændring i Sundhedsloven, der nu gør det muligt for unge fra 15 år at give samtykke til organdonation. Hvis en donation bliver aktuel, inden personen er fyldt 18 år, kan forældrene dog modsætte sig donationen.

I forbindelse med lovændringen bliver det også muligt at give tilladelse til, at der som en del af organdonationen kan laves undersøgelser, som skal bidrage til forskning på området. Det kan være med til at gavne transplantationen af organer nu og i fremtiden, så flere mennesker får mulighed for at leve videre med et nyt organ.

Se mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

 

Fakta:

500.000 danskere er afklaret om deres holdning til organdonation, men har endnu ikke fået tilkendegivet deres holdning. Det viser Dansk Center for Organdonations undersøgelse fra september 2018 (se nedenstående) samt flere holdningsundersøgelser, bl.a. Sundhedsstyrelsens undersøgelse fra 2016

1.080.307 danskere, svarende til 22% er registrerede i Donorregistret, viser tal fra Donorregistret.

I Donorregistret er der fire måder, du kan registrere dit valg om organdonation på: 

  • Du kan give fuld tilladelse. Det betyder alle dine organer må bruges til transplantation efter din død. Derudover kan du også vælge, at dine pårørende skal have det sidste ord, og give den endelige tilladelse til transplantation.
  • Du kan give begrænset tilladelse. Det betyder, at kun de organer du har valgt må bruges til transplantation. Derudover kan du også vælge, at dine pårørende skal have det sidste ord, og give den endelige tilladelse til transplantation.
  • Du kan svare, ved ikke. Det betyder at dine pårørende skal tage stilling til for dig.
  • Du kan nedlægge forbud. Det betyder, at ingen af dine organer må bruges til transplantation.
  • Man kan altid ændre sin registrering i Donorregistret.

Få mere information eller sundhedsfaglig oplysning på www.organdonor.dk

Læs mere om lungetransplantation