×
×

National Organdonationsdag 2019

Printer-friendly version

En ny befolkningsundersøgelse identificerer for første gang årsagerne til, at nogle danskere er i tvivl om organdonation. To ud af tre danskere har taget stilling, men mere end en halv million er så meget i tvivl, at det er en barriere for, at de kan tage stilling. I anledning af den nationale Organdonationsdag  lørdag den 12. oktober opfordrer Dansk Center for Organdonation danskerne til at sætte ord på deres tvivl og tage snakken om organdonation.

- Undersøgelsen slår fast, at tvivl i forhold til organdonation er kompleks, og i høj grad handler om følelser. De danskere, der er i tvivl, gør sig tanker om livet efter døden. Nogle giver udtryk for, at de ønsker at bevare kroppen hel efter døden. Andre finder det vanskeligt at tænke på at have andres organer i sig, også selv om de selv skulle have brug for en transplantation. Her kan vi ikke forlange, at man bare skal tage stilling - tvivlerne har brug for at tale med andre om deres tanker og tvivl, siger Helle Haubro Andersen, Centerleder i Dansk Center for Organdonation.


Familien har stor betydning
Befolkningsundersøgelsen påpeger desuden, at familiens mening betyder meget for tvivlerne, når de selv skal træffe en beslutning om organdonation. Selvom tvivl kan være en barriere for at tage stilling, så viser undersøgelsen også, at tvivlerne overordnet er positive overfor organdonation.

- 3 ud af 4 tvivlere er overordnet positive over for organdonation, så det er helt afgørende, at vi får skabt rum og plads til dialog om organdonation både i familien og i offentligheden, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt. 

Læs lungetransplanterede Nanna Markussens historie "Den forkølede pige var i virkeligheden dødssyg med ChiLD"


Tal med din familie til Organdonationsdagen
Generelt er gruppen af danskere, der er i tvivl kendetegnet ved, at de har svært ved at tale om og forholde sig til organdonation. Til Organdonationsdagen den 12. oktober giver Dansk Center for Organdonation danskerne en anledning til at sætte ord på deres tvivl og tale sammen om organdonation.


Hvad er Organdonationsdagen?
Organdonationsdagen er den dag på året, hvor der i Danmark sættes fokus på organdonation. Personer og organisationer skaber gennem lokale events dialog og debat om organdonation. Samtidig anerkender man alle organdonorer, deres familier, de transplanterede og de sundhedsprofessionelle, som alle har organdonation tæt på i deres personlige liv eller arbejde. Det er Dansk Center for Organdonation, der står bag dagen. Se hvilke events, der er på Organdonationsdagen 2019

Læs hele undersøgelsen I tvivl om organdonation? fra Dansk Center for Organdonation.
 

FATKA OM ORGANDONATION

  • 3 ud af 4 tvivlere er overordnet positive overfor organdonation.
  • Næsten halvdelen af tvivlerne synes, det er særdeles ubehageligt at tænke på deres egen død.
  • Hver 7. tvivler tror, at lægerne kæmper mindre for deres liv, hvis de har registreret sig som organdonor.
  • Næsten en tredjedel af tvivlerne tror, man kan være for gammel.
  • 2 ud af 3 danskere har taget stilling til organdonation.
  • 1.118.541 danskere står i organdonor-registret, 58 % kvinder og 42 % mænd.

Se faktaark med nyeste tal om organdonation fra Dansk Center for Organdonation.

Tal og data er uddrag fra undersøgelsen om tvivl, som Dansk Center for Organdonation.