×
×

Rigshospitalet og Lungeforeningen fejrede 30 året for Danmarks første lungetransplantation

Sidst opdateret: 
12-10-2022

Flere end 100 pårørende, lungetransplanterede og sundhedsfaglige var samlet på Rigshospitalet for at fejre 30 året for Danmarks første lungetransplantation.

Sikke en helt fantastisk dag! Vi er fyldt af taknemmelighed over alle de perspektiver, der er kommet for dagen i dag. Ordet åndenød - rækkevidden af dette - er lige netop det, vi forsøger at gøre noget ved hver eneste dag. Derfor har dagen i dag været et livets pust. 

Ordene kommer fra Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen. Foreningen fejrede onsdag 12. oktober 30-året for den første lungetransplantation i Danmark sammen med mere end 100 pårørende, lungetransplanterede og sundhedsfaglige på Rigshospitalet.

Professor åbnede dagen med sin digtsamling

Professor Kim Klyver, der uventet blev smittet med en virus i 2019, åbnede dagen med at læse et rørende digt op fra sin digtsamling, som han skrev, mens han ventede på en dobbelt lungetransplantation. Kim fik sine nye lunger og lever i dag et normalt liv, fortalte han på en videoforbindelse til deltagerne, der var samlet på Rigshospitalet.

Efterfølgende tog overlæge Michael Perch over og gav et historisk tilbageblik på lungetransplantations historie i Danmark og et indblik i, hvordan behandlingen foregår i dag. Barbara Bordignon, der er fysioterapeut, fulgte op og fortalte om, hvor vigtig træning er, særligt for lungetransplanterede og hvordan hun hjælper dem med at holde motivationen oppe før, under og efter en operation. 

Dagen bød også på en stærk mindehøjtidelighed, hvor de deltagere, der havde fået en transplantation gik på scenen og mindedes dem, der gav livet videre med et minut stilhed, hvor små led-lys oplyste det mørklagte rum, og seancen blev afsluttet til tonerne af Andreas Odbjergs ”I morgen er der også en dag”, som blev sunget af Veiles.

Livet som ventende, transplanterede og pårørende

Stærke stemmer satte ord på, hvad transplantation betød for dem. Benjamin Sørensen på 23 år står på venteliste til en lunge- og hjertetransplantation. Han fortalte om hans hverdag, hvor spekulationerne om, hvornår og om han får et opkald om, der er en donor, fylder meget. Han går hjemme, da han måtte afslutte sit job som tømrer og nu er førtidspensionist. Han fortalte, at han lever livet og får det bedste ud af det, men også om snakke om hospicer med sin mor og en lang ventetid på et opkald, som kan ændre hans liv. 

Louise Marie Friis fortalte om tilværelsen som pårørende. Hendes mor fik pludselig konstateret alvorlig KOL og havde brug for nye lunger for at kunne fortsætte livet. Moren flyttede ind hos Louise og hendes familie, og en ny hverdag begyndte, hvor de små ting fyldte, som at børnebørnene krøb ind under dynen hos moren inden de gik i skole, et spil UNO, når det passede, eller den aktive indsats Louise gjorde for at få flere kilo på moren for, at hun kunne komme i betragtning til en lungetransplantation. Men også snakke om døden og om at tage afsked med moren af flere omgange på grund af forværringer i sygdommen. Men også om den fantastiske dag, da telefonen ringede med oplysningen om at der var mulighed for transplantation, som gav moren livet tilbage og taknemmeligheden overfor en donor, der næsten blev som et familiemedlem i den snak, familien har i dag. 

Jan Hansen, der selv var transplanteret har de samme tanker om sin donor, som Louise havde. Hver dag tænker han på donoren. Han er gået så langt, at han ikke længere fejrer sin fødselsdag i november, men den dag, han fik sin transplantation i august. Når han står op og hører fuglene synge, glæder han sig over, at der kommer en dag mere, og hans budskab er klart: man skal leve livet i nuet. 

Jimmi Bennett fortalte sin historie om i to omgange at have fået nye lunger, da han i første forsøg afstødte de lunger, han havde fundet. Jimmi fortalte særligt om den seje kamp, det er at træne sig op efter operationerne og generelt have masser af vilje hertil. I dag bruger Jimmi meget tid på sin avlshund, går ture og tager i Fitness World. 

Helle Hvilsted, der var pårørende til en donor, fortalte en meget personlig og stærk historie om, da hun mistede sin datter Amalie. En dag finder Helle sin datter med blå læber efter et epilepsianfald, og hun indlægges på hospitalet, men efter et par dage konstaterer lægerne, at Amalie er hjernedød, og lægerne bringer spørgsmålet omkring organdonation på banen, og Helle og hendes mand vælger, at hun skal være organdonor. Helle afsluttede sin fortælling med, at det for hende var vigtigt at vide, hvem der har fået Amalies organer, og at de havde det godt.

Dagen blev afrundet med en debat mellem Helle Haubro, leder for Dansk Center for Organdonation, Michael Perch, Dorte Chabert, der er lungetransplanteret og Morten Bangsgaard, medlem af det Etiske Råd omring, hvordan man kunne sikre, at der også i fremtiden er organer til transplantationer i fremtiden.

Hele seancen blev holdt i luften af Heidi Frederikke Sigdal, som var konferencier på dagen.


Se det samlede program for dagen her. 

Få mere viden og følg med i kommende arrangementer og nyheder:

Læs mere om digtsamlingen "Livets pust".

www.lunge.dk/frirummet - her kan Lungeforeningens medlemmer deltage i onlinemøder med forskellige emner. Klik ind og tilmeld dig arrangementer, som passer til dig. Det er gratis at deltage.

www.lunge.dk/lungetransplantation - læs meget mere om transplantation og mød nogle af dem, som i dag lever med nye lunger.

https://www.lunge.dk/lokal/netvaerket-nye-lunger - her møder du mennesker, der har lungetransplantation tæt inde på livet.