×
×

Handlingsplan skal give flere donorer

Langt størstedelen af danskerne - hele 87 procent - har en positiv holdning til organdonation. Alligevel mangler rigtig mange stadig at registrere sig i Donorregistret.

Lungeforeningen har sammen med andre eksperter siddet med i en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen, som i en rapport kommer med nye anbefalinger til, hvordan flere danskere tager aktivt stilling.

De 87 procent danskere, der gerne vil donere, har følgeskab af en anden flot statistik - nemlig 80 procent pårørende, som har sagt ja til, at sundhedspersonalet må bruge afdødes organer, hvis afdøde ikke selv har taget stilling.

Formålet med arbejdsgruppen, som er nedsat af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, er at fastholde og understøtte denne positive holdning til organdonation.
 

Gode intentioner skal omsættes til handling
Udover at fastholde danskerne i deres gode intentioner omkring organdonation har arbejdsgruppen også til formål at anspore danskerne til rent faktisk at sætte deres kryds i Donorregistret. Derfor kommer arbejdsgruppen med en række nye tiltag, der skal motivere danskerne til at registrere sig som donorer.
 

Et kærligt skub på vejen
Blandt andet skal danskerne mindes om at registrere sig, når de færdes på offentlige sider som sundhed.dk, borger.dk eller e-boks.

På disse sider ordner danskerne i forvejen mange af deres private sager, så med et kærligt skub på vejen i form af en påmindelse om muligheden for at registrere sig, kan man hjælpe danskerne med at gøre alvor af den gode intention, som 87 procent går rundt med.
 

Tilmelding over telefonen
Sammen med de venlige påmindelser skal man kunne klare tilmeldingen til Donorregistret nemt og hurtigt over mobilen og iPad’en. Desuden skal en årlig kampagne om organdonation og en årlig Organdonationsdag også være med til at sætte fokus på organdonation og dermed nedbringe antallet af patienter, der venter på en organtransplantation – en venteliste, der lige nu tæller omkring 400 patienter.   
 

Regeringens handlingsplan er klar
Som følge af anbefalingerne til handlingsplan for organdonation har SR-regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten lanceret en ny national handlingsplan, der skal gøre det muligt for flere syge danskere at få den transplantation, de venter på.

Handlingsplanen følger op på de anbefalinger, som ovennævnte ekspertudvalg afleverede til Sundhedsministeriet, og den indeholder 23 konkrete initiativer, der skal være med til at styrke transplantationsområdet.

Læs pressemeddelelse "Ny handlingsplan skal give flere donorer" fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.