×
×

Får du nok proteiner?



Når du er syg, bruger kroppen flere proteiner. Det gælder også, når du lever med en kronisk lungesygdom. Derfor skal du spise ekstra protein for at få en bedre hverdag med mere energi og livskvalitet.

Som lungepatient må du helst ikke blive for tynd. Men samtidig kan for meget vægt - fx fedt på maven - ”trykke” på lungerne, så du ikke fuldt ud kan udnytte den lungefunktion, du har tilbage. 

Det kan betyde, at du får færre kræfter, og dermed også mere åndenød, du bliver mere træt og har endnu sværere ved at klare dig. 

Du er også mere udsat for komplikationer som fx infektioner, samtidigt med at sår og skader heler dårligere.

Din krop har altså brug for ekstra meget protein for at klare sig. Hver dag har du brug for det, der svarer til 1,5 g protein pr. kilo kropsvægt. 

Hvis du fx vejer 60 kg, skal du have 60 kg x 1,5 g/kg = 90 g protein. 

Proteiner og livskvalitet
Din krop bruger proteiner til at opbygge muskelmasse. Du kan også opbygge muskelmasse ved at træne, men hvis din vægt og/eller muskelmasse er helt i bund, kan det være næsten umuligt at komme ud og bevæge sig.

Du får mest ud af at spise fx fisk, kød og mælkeprodukter, der indeholder meget protein. Grøntsager, ris, pasta mv. er ikke det vigtigste at spise, når du er lungesyg.

Det styrker din livskvalitet at få mad, du godt kan lide, og heldigvis kan du nemt sætte dit indtag af proteiner i vejret gennem proteinrige madvarer.

Er det svært at gennemskue, hvorfra du kan få flest proteiner, kan du læse mere her
 

Proteindrikke
Proteindrikke kan erstatte et måltid og er en god måde at gøre dine måltider mere fyldige og energiholdige. 

Du kan også købe proteinpulver på apoteket, som du kan tilsætte din mad. Nogle synes, det er nemmest at drikke sig til proteinerne, men ellers kan du også i helt almindelige retter erstatte mælk med en proteindrik.

Din egen læge eller lægen på hospitalet kan vurdere, om du kan få en såkaldt ”grøn recept” på energi-/proteindrik eller -is. Så giver sygesikringen 60 % i tilskud til udgiften. 


Forebyg knogleskørhed
Hvis du hyppigt tager prednisolon (binyrebarkhormon), øges din risiko for at udvikle knogleskørhed. Det er derfor vigtigt, at du også spiser mad, der indeholder meget kalk og D-vitamin.

Kalk findes primært i mælkeprodukter og ost. Det findes også i mange grøntsager, men du skal spise store mængder for at få det samme, som du får fra et glas mælk eller en skive ost.

I sommerhalvåret danner din hud D-vitamin, når den udsættes for sollys. 15 minutter om dagen i ansigtet og på armene er nok.

Derudover findes D-vitamin i fed fisk (fx ål, laks, ørred, makrel, sild, sardin), torskerogn og æggeblomme. 

Det kan være svært at få dækket dit behov for D-vitamin gennem kosten, især i vinterhalvåret. Men så kan du tage det som tilskud. Spørg på apoteket.

Læs mere om knogleskørhed her


To slags proteindrik
Der findes grundlæggende to slags proteindrikke. Den ene slags er de ”fuldgyldige” drikke, der indeholder alle de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, og kan benyttes som eneste ernæring for småtspisende. 

Den anden slags proteindrikke er egnet som tilskud til den mad, man i øvrigt spiser. Det er den slags, du selv kan lave.

De fuldgyldige proteindrikke har en markant smag, fordi de skal overdøve den skarpe smag i nogle af vitaminerne, mens de andre er mere milde i smagen.

Få opskriften på hjemmelavede proteindrikke